Военни от сирийската армия днес влязоха в сблъсъци с турските сили край граничния град Рас ал Айн в Североизточна Сирия, съобщи сирийска държавна медия, цитирана от Ройтерс.

Сблъсъците се разразиха на фона на изявленията на Анкара, че си запазва правото да предприеме друга трансгранична операция срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Сирийската държавна медия не даде повече подробности, но подкрепяните от Турция сирийски бунтовници предоставиха сходна информация.

Сирийските бунтовници посочиха, че спорадични боеве със сирийската армия е имало през последните дни южно от Рас ал Айн, контрола над който Турция пое по-рано този месец.

Последните сблъсъци показват, че има риск насилието в Североизточна Сирия да се възобнови отново, след като преди седмица Русия и Турция постигнаха в Сочи споразумение за района. Съгласно меморандума, договорен на 22 октомври 2019 г. по време на преговори между президентите на Русия и Турция, кюрдските милиции трябва да се изтеглят 30 км южно от турската граница.