В неделя САЩ призоваха Великобритания да се откажат от подкрепата си за ядреното споразумение с Иран и вместо това да се присъединят към Вашингтон в противопоставянето на глобалната заплаха, която представлява Техеран, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

Посланикът на САЩ във Великобритания Уди Джонсън критикува Техеран за това, че финансира "прокси войни и подривни дейности" вместо да инвестира в икономиката си. Според него Иран трябва да направи осезаеми и постоянни промени, за да започне да се държи като нормална държава.

"Дотогава, Америка ще повишава натиска и ние желаем Великобритания на наша страна", написа Джонсън в британския вестник "Sunday Telegraph".

"Време е да продължим напред и да изоставим проваленото споразумение от 2015 година. Молим глобална Великобритания да използва значителната си дипломатическа сила и влияние и да се присъедини към нас, докато водим организирани глобални усилия към едно искрено обхватно споразумение", пише Джонсън.

Запитани за статията на Джонсън, от британското външно министерство направиха препратка към коментарите на министъра за Близкия изток Алистър Бърт, който през миналата седмица отхвърли варианта Великобритания да се присъедини към САЩ.

Бърт заяви, че споразумението е важна част от регионалната сигурност и че заедно с ЕС, правителството се опитва да защити британските компании от американските санкции, когато се занимава с Иран.