Властите обясняват, че новият грипен вирус A (H1N1) удря толкова тежко и бързо, че преустановяването на учебните занятия за няколко дни е единственият възможен вариант, предаде БТА.
От началото на учебната година са били затворени за известно време около 600 училища. Най-малко 351 учебни заведения в 19 щата са прекратили работа само миналата седмица, от което са били засегнати 126 хиляди ученици. Президентът Барак Обама обяви миналата седмица извънредно положение в сферата на здравеопазването, след като броят на смъртните случаи от новия грипен вирус в САЩ надхвърли 1000 души.
Американски учени установиха също така, че вирусът "се цели" предимно в хора до 25-годишна възраст. Световната здравна организация (СЗО) планира да изпрати 200 милиона ваксини срещу свински грип в около 100 развиващи се държави.
Това съобщи в Хавана генералният директор на СЗО Маргарет Чан, цитирана от Франс прес. Чан призна, че капацитетът за производство на ваксини е ограничен, но обясни, че работи заедно с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, за да убеди фармацевтичните компании да направят ваксините достъпни за бедните страни. Според генералния директор на СЗО пълнолетните хора ще се нуждаят от една доза, а децата под 10-годишна възраст - от две.