Сърбия въвежда нови мерки за борба с разпространението на коронавируса - полицейски час от събота в 13 часа до понеделник до 5 часа сутринта, заяви президентът Александър Вучич снощи след заседание с кризисния щаб, цитиран от сръбският печат и БТА

Решихме да засилим част от мерките, а други да облекчим, каза той.

Мярката за забрана за излизане навън от 13 часа в събота до 5 часа в понеделник не се отнася за пенсионерите. Не може да се събират повече от двама души на едно място.

Домашни любимци ще може да бъдат извеждани от събота вечерта в 23 часа до 1 часа на 200 метра от къщи.

Президентът уточни, че през следващите 72 часа се очаква увеличен брой заразени хора и смъртни случаи. В този момент на респиратори са 81 души. Най-много позитивни на коронавирус има в Белград, Чуприя, Чачак и Валево, съобщи Вучич.

След като в дома за възрастни хора в Земун "Да доживееш 100" бяха установени случаи на зараза с коронавирус, и в още един старчески дом бе установено, че има хора с висока температура, които днес ще бъдат прегледани, съобщава вестник "Новости". След като целият персонал на дома "Да доживееш 100" бе поставен под карантина, за възрастните хора там се грижи само един доброволец.

Белград

Снимка: АР/БТА

Пулмологът професор д-р Бранимир Несторович заяви в телевизионно интервю, че следващите две седмици в Сърбия ще бъдат критични, и че очаква интензивността на разпространение на коронавируса да започне да намалява от шестата седмица. По думите му когато три дни поред не бъде установен нито един случай на новозаболели, ще може да каже, че епидемията е свършила.

Професорът каза, че не знае ще преживее ли вирусът лятото, но ако се върне наесен, ще бъде много по-слаб. Според него хората, които преживеят заразата, ще имат имунитет на него през следващите пет години.

"Стойте си в къщи още три-четири седмици. Още толкова би трябвало да продължи толкова важната социална дистанция", подчерта д-р Несторович.

Армията призова запасняци

Сръбската армия призова запасняци в борбата против коронавируса и досега за извършване изключително на немедицинска работа са призовани 30 души в Белград и 30 в Нови Сад, съобщи белградският вестник "Политика". От министерството на отбраната казаха за вестника, че са повикани онези, които са отбили военната си служба цивилно в здравни заведения, както и че те са готови да извършват немедицинска работа в здравни заведения. На първо време се ангажират онези, които нямат служебен ангажимент, добави министерството на отбраната. Повиканите лица ще работят по осем часа на ден. В случай, че се наложи да останат на работа по-дълго от осем часа, за следващия ден е предвидено да ползват почивен ден, казаха от министерството на отбраната за "Политика".

Вчера войници започнаха да поставят войнишки легла в спортната зала "Пионир" в Белград, за да я подготвят за приемане на пациенти с по-леки симптоми на коронавирус. Подготвят се още две спортни зали, създадена бе временна болница в голямата зала на Белградския панаир, в която са осигурени 3000 легла също за пациенти с по-лека клинична картина.

Сръбски войници и служители подготвят легла за възможни пациенти с COVID-19 в залата на Белградския панаир, в Белград

Снимка: АР/БТА

Помощ от Франция и Русия

След разговор с президентите на Франция и Русия, Вучич получи и обещание за помощ в борбата срещу Covid-19. Сръбският президент вчера е помолил Макрон за помощ за гражданите на Сърбия във вид на лекарства и суровини за лекарства, каквито се прилагат в лечението на Ковид-19. А руският президент Владимир Путин е обещал да изпрати свои лекари и специалисти по дезинфекция на обекти.