Мнозина граждани на Сърбия получиха снощи СМС, че от сряда в полунощ в страната се въвежда 24-часова забрана за излизане, но от сръбското правителство отрекоха информацията, съобщава днешният сръбски печат, цитиран от БТА.

От правителството заявиха, че това е фалшива новина, която има за цел да предизвика хаос в страната и че въпреки вчерашния най-черен ден, както го нарекоха лекарите с оглед на новозаразените и нарастването на смъртните случаи от коронавирус, още не е взето решение за 24-часова забрана за изизане навън. Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович написа в Туитър, че полицията работи интензивно за установяване на самоличността на лицето, което е разпространило фалшивата новина.

От днес е ограничено работното време на магазините и на обектите в сферата на услугите, които в делничните дни ще работят до 15 часа, а през уикенда до 13 часа с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, реши снощи Градският щаб за извънредните ситуации в Белград. Във фризьорските салони например ще може да влиза само един човек, при всички мерки за защита. От днес се затварят и зеленчуковите пазари.

"Сърбия получи предизборен пакет обещания вместо мерки в помощ на икономиката", заяви опозиционният Съюз за Сърбия по повод представените антикризисни мерки в помощ на икономиката и гражданите на Сърбия за времето на извънредното положение, съобщава вестник "Данас".

От опозиционния съюз заявиха, че тези неформални обещания на властите, по признанието на министъра на финансите Синиша Мали, управляващите не знаят как да изпълнят, нито е предвидена законова рамка, която да направи възможно реализирането на мерките.

"Изплащането на минимална заплата, но чак от юни, което половината икономика няма да дочака, отлагане, а не отписване на данъци, очакване, че банките ще кредитират икономиката, което не са правили дори в "мирно време", са мерки, които получавате, когато ги измислят хора, които нямат и ден трудов стаж в икономиката. Томно такива са Александър Вучич, Синиша Мали и Марко Чадеж", се казва в съобщение на Съюза за Сърбия, цитирано от "Данас".

От Съюза изтъкват, че първите анализи показват, че от обещаните пет милиарда евро бенефициентите няма да получат дори 500 милиона евро, междувременно икономиката ще бъде съсипана, хората масово ще останат без работа и без надежда скоро да си намерят нова. Предложихме спешни мерки още преди седем дни, призоваваме да ги приемете спешно", апелира Съюзът за Сърбия.