Московски съд постанови днес актьорът Павел Устинов, осъден в понеделник на три години и половина затвор "за насилие" срещу полицията, да бъде освободен от ареста до разглеждане на обжалването на присъдата му. Решението е огласено след широка обществена кампания в подкрепа на актьора, предаде Франс прес.

Съдът нареди 23-годишният Устинов да излезе на свобода с условие да не напуска руската столица.

Съдебното заседание се състоя след крайно необичайна молба на руската прокуратура на актьора да бъде наложено "наказание, което изключва ефективна присъда затвор", до разглеждане на обжалването му, насрочено за 26 септември.

Устинов беше осъден за оказване на съпротива при арестуването му, при което е било изкълчено рамото на полицейски служител. Актьорът бе задържан на 3 август по време на неразрешена демонстрация в руската столица. Той обаче твърди, че изобщо не е участвал в протеста, а просто чакал приятел пред близката метростанция.

В подкрепа на Устинов се обявиха десетки негови колеги, известни телевизионни фигури и кинодейци, преподаватели и дори свещеници.

Поддръжниците му са възмутени, че правосъдието отказа да проучи видеозапис, който според тях доказва невинността на актьора. На записа, публикуван в социалните мрежи и медиите, се вижда как служители на полицията за борба с безредиците с каски се нахвърлят върху Павел Устинов, докато той стои с телефон в ръка сред други минувачи. Устинов прави движение назад, след което пада и се вижда как полицаи го удрят с палки.