Тримата войници, които вчера пострадаха след като пет изплашени коня от дворцовата кавалерия препускаха из улиците на Лондон, се очаква да се възстановят напълно, съобщи BBC. За състоянието на четвъртия пострадал - колоездач, не се съобщават подробности, но е ясно, че всички ранени са приети в болници. Изпуснати от височина строителни материали довели до необичайния случай. 

Два от конете са в тежко състояние и са били оперирани. Единият е настанен за лечение в специализирана клиника, след като за тях са се погрижили първо армейски ветеринари. Под наблюдение са и останалите три от общо седем коня, които вчера се изплашиха по време на тренировки в церемониалната парадна зона на кавалерията в централен Лондон.

Командващият конния кавалерийски полк подполковник Мат Уудуърд съобщи, че конете са избягали, след като строители изпуснали от голяма височина строителни материали, които паднали недалеч от тях. Изплащаните коне изхвърлили четирима ездачи от седлата си преди да побегнат. Едното четириного се блъсна в туристически автобус, разбивайки предното стъкло, а другото - в такси. 

След преследване по натоварените пътища на британската столица, два от конете бяха заловени близо до тунела Лаймхаус. Двама полицаи са рискували собствената си безопасност, за да осигурят първа помощ на ранените и уплашени коне, докато на място пристигне ветеринарен екип, обяви инспектор Майлс Хилбъри от лондонската полиция. 

Министърът на отбраната Джеймс Картлидж определи случилото се в сряда като "изключително необичайно", обяснявайки, че повече от 150 животни се упражняват в столицата всеки ден.

Здравите коне се очаква да се върнат на служба своевременно, обяви говорител на министерството на отбраната.