Руската противовъздушна отбрана унищожи украински дрон в Москва, който не причини щети или жертви, съобщиха руските власти рано тази сутрин.

"Снощи, по време на опит за достигане до Москва, силите за противовъздушна отбрана унищожиха дрон. Корпусът на дрона падна в района на Експо център и не причини значителни щети на сградата", посочи столичният кмет Сергей Собянин.

По първоначална информация няма пострадали, допълни кметът.

Според руското министерство на отбраната атаката е извършена от Киев в 4 часа местно време и е била насочена към "обекти, разположени в Москва и Московска област".

"Частично срутване на външната стена беше открито на един от павилионите на изложбения център", съобщи агенция ТАСС, като се позова на службите за спешна помощ.

Според ТАСС въздушното пространство в близост до московското международно летище "Внуково" е затворено и излитащите и кацащите там самолети са забавени.

Въоръжените сили на Украйна се опитаха да атакуват и кораби на Черноморския флот югозападно от Севастопол с безекипажен катер. Два патрулни кораба са го унищожили с огън от бордови оръжия, съобщиха пред журналисти от руското министерство на отбраната.

Атаките с дронове на руска територия се увеличават от няколко седмици, най-често без да причиняват щети или жертви и са насочени по-специално към руската столица, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Руската армия съобщи на 11 август, че е унищожила украински дрон в гориста местност западно от Москва.

В края на юли и началото на август безпилотни летателни апарати бяха унищожени над бизнес района на Москва, в западната част на руската столица, причинявайки леки щети на фасадата на две кули. През май два дрона бяха свалени над Кремъл.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази задоволство в края на юли, че "войната идва на руска територия".

Междувременно водената от Великобритания група от европейски държави обяви, че ще предостави оборудване на стойност около 90 милиона лири (115 милиона долара) за противовъздушна отбрана, за да помогне на Украйна да се защитава от руски атаки, предаде Ройтерс.

Това включва договор за 56 милиона лири с норвежката компания в сферата на отбраната "Конгсберг" (Kongsberg) за предоставяне на системите Кортекс Тайфун (Cortex Typhon), които се монтират на превозни средства и се използват за откриване и унищожаване на дронове.

"Тези системи за ПВО имат способността и гъвкавостта за бързо разгръщане както за защита на украинското цивилно население и инфраструктура, така и за използване на фронтовата линия", каза министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

Международен фонд за Украйна обединява група държави, сред които са Великобритания, Норвегия, Холандия, Дания и Швеция. Коалицията е договорила два други контракта за оборудване за противовъздушна отбрана, подробности за които ще бъдат разкрити на по-късна дата.

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна

от Дания и Нидерландия за защита срещу руските нашественици, веднага след приключване на обучението на украинските пилоти, каза вчера американски официален представител, предаде Ройтерс.

Украйна активно търси произведените в САЩ изтребители F-16, за да се противопостави по-успешно на руското въздушно превъзходство.

Вашингтон даде официални уверения на Дания и Нидерландия, че Съединените щати ще ускорят одобрението на всички необходими заявки за трансфер от трета страна на F-16 в Украйна, така че Украйна да получи изтребителите, когато пилотите й бъдат обучени.

Дания и Нидерландия, двете страни, водещи в коалицията за обучение на пилотите, наскоро поискаха такива уверения.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изпрати писма до своите колеги в Дания и Нидерландия, в които заявява, че исканията ще бъдат удовлетворени.

"Пиша, за да изразя пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори за F-16", посочи Блинкън в писма до двамата външни министри, копие от които беше видяно от Ройтерс.

Блинкън изтъква, че остава жизнено важно Украйна да е в състояние да се защитава срещу продължаващата руска агресия и нарушението на суверенитета й". Американският държавен секретар подчертава, че одобрението на исканията на трети страни ще позволи Украйна да се възползва "пълноценно от новите си способности възможно най-скоро, веднага щом първата група от пилоти завърши своето обучение."

През май президентът на САЩ Джо Байдън одобри програми за обучение за украински пилоти на F-16, но до момента няма график за доставка на военни самолети в Украйна.