Русия може би ще регистрира втора потенциална ваксина срещу Ковид-19 до 15 октомври, предадоха световните агенции, като се позоваха на руския орган за надзор на пазара Роспотребнадзор.

Ваксината се разработва от сибирския институт "Вектор". Миналата седмица той е приключил изпитания в ранна фаза на продукта върху хора.

Русия регистрира през август първия си кандидат за ваксина, разработен от института "Гамелей" в Москва в сътрудничество с Руския фонд за преки инвестиции. В ход са изпитанията в последна фаза на този кандидат за ваксина върху 40 000 души в Русия.

Същевременно днес индийската фармацевтична компания "Д-р Редис лабораторис" обяви, че би могла да започне клинични изпитания на руския кандидат за ваксина "Спутник V" в идните седмици, като в изпитанията ще участват 1000-2000 души и те ще бъдат проведени в редица правителствени и частни болници.

Опитите са част от сделката между Руския фонд за преки инвестиции, разработил ваксината и индийската фармацевтична компания, предвиждаща и доставката на 100 милиона дози от продукта, в случай че той получи одобрение на местно ниво от регулаторните органи.