Руските власти обмислят да забранят вноса на чешка била като асиметрична мярка срещу изгонването на руските дипломати от Прага. Това пише в-к "Комерсант", като се позовава на свои източници в държавната администрация, предаде БНР.

Според единия от източниците на изданието на действията на Прага не може да се отговори само реципрочно и затова е възможно да бъдат въведени и икономически санкции.

Миналата седмица Чехия обяви за "персона нон грата" 18 руски дипломати, като ги обвини за взривовете във военните складове в селището Върбетица през 2014 г. След това Русия експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, а Прага обяви, че ще изгони още 63 руснаци.

Този път обаче руската страна не може да отговори реципрочно, защото в Москва остават само седем чешки дипломати и 25 души технически персонал.

Председателят на комитета по икономическа политика на Държавната дума Сергей Жигарьов категорично възрази срещу подобни идеи.

"Трябва да подобряваме отношенията си с Чехия, а не да ги влошаваме чрез икономически санкции", каза той в ефира на радио "Говорит Москва".