Москва подчерта, че тази стъпка на Прага подкопава основите на сътрудничеството й с Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Възмутени сме от предаването от Чехия на САЩ на руския гражданин Никулин, задържан по искане на Вашингтон и намирал се под стража в Прага от октомври 2016 г. Разочаровани сме, че вземайки това решение, чешката страна се е ръководила не от правните норми, а от стремеж за пореден път да демонстрира издигнатата напоследък в абсолютен приоритет "съюзническа лоялност", изтъкна ведомството.

"Приемаме решението на Прага като съзнателна, политически обоснована стъпка на чешката страна за подкопаване на градивните основи на двустранното сътрудничество. Ще вземем всички необходими мерки за гарантиране на правата и в защита на интересите на Никулин", допълни министерството.

Американските власти обвиняват Никулин в редица престъпления, включително незаконно проникване в компютърни системи и кражба на лични данни. Той беше арестуван на 5 октомври 2016 г. в Прага, а през ноември същата година в чешкото министерство на правосъдието постъпи искане от Русия Никулин й бъде предаден. В Русия той е обвинен в кражба на 3450 долара през интернет, извършена през 2009 г.

В петък чешкото министерство на правосъдието официално потвърди, че Никулин е предаден на американската страна. Тридесетгодишният мъж веднага беше изправен пред съд в Сан Франциско, след като беше екстрадиран от Чехия със специален самолет на американското министерство на правосъдието. При първото си явяване в съда той пледира "невинен".