Европейците обаче не виждат нищо страшно в това и признават директно, че търсят начини да измамят Съединените щати.
 Как точно ще го направят?

Австрийският нефтен и газов концерн OMV очаква промяна в схемата за финансиране на изграждането на газопровода "Северен поток-2", заради новите санкции на САЩ срещу Русия.

Според ръководителя на OMV Райнер Зееле, вероятно няма да е възможно да се организира проектно финансиране за всички планирани 70% от стойността на тръбопровода.
Участниците в проекта трябва или да търсят средства в руски и азиатски банки, или да инвестират повече от собствените си средства.
 
"Ще трябва да покажем още по-ясно на всички, че подкрепяме този проект и няма да се откажем от него. Разбира се, вероятно ще трябва да преразгледаме ситуацията с финансирането на "Северен поток" 2, но задълженията по този проект, задължението за приключване на проекта със сигурност остават и всички, които са поели този ангажимент, ще се опитат да го изпълнят" - каза Зееле.
 
Западните партньори на "Газпром" в "Северен поток" 2, разбира се, не желаят да спазват санкциите на САЩ, забраняващи финансирането на руския газопровод.

Следователно те официално са готови да действат в рамките на тези санкции. От друга страна, те признават, че вече търсят вратички, за да изпълнят изцяло своите финансови задължения по "Северен поток-2".
Такава преданост към проекта на европейските партньори на "Газпром" говори не само за нуждата от тази тръба за самата Европа, но и за реалната търговска печалба на проекта.
 
Европейските партньори на "Газпром" са Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall.

През април тази година те подписаха споразумение за финансирането на "Северен поток" с оператора на проекта "Северен поток 2" (единственият акционер е "Газпром").
Според въпросния документ, "Газпром" и европейските партньори трябва да предоставят компанията Nord Stream AG 2 мостови заеми в размер на 6% годишно до 2019 г., които ще бъдат използвани за изграждането на "Северен поток - 2".
Планирано е те да покрият до 70% от общите разходи по проекта или 6,65 милиарда евро.
Общата цена на тръбопровода ще бъде 9,5 милиарда евро.
 
Първият транш от финансирането (1 милиард евро) вече е заделен тази година. Възможно е, обаче, да възникнат проблеми с останалите.
Поради това, страните търсят вратички, за да финансират газопровода, като заобикалят американските санкции.
 
Зееле призна, че 70% от финансирането сега е по-трудно да се осигури, но добави, че той не смята, че това е проблем.
"Ще трябва да погледнем повече към азиатските и руските банки и да мислим по-малко за банките в Европа и Америка", заяви Зееле.
"При най-лошия сценарий, ако никоя банка не  ни даде и едно евро, тогава ще трябва да финансираме целия си проект със 100% собствени средства", добави ръководителят на OMV.
 
"Европейските партньори признават, че формално възнамеряват да спазват изискванията на санкциите на САЩ.
Но в действителност те са готови да продължат да финансират проекта, за когото търсят решения," казва Игор Юшков от Националния фонд за енергийна сигурност.
 
Вратички винаги могат да бъдат намерени.
Например основният акционер на Yamal LNG - Novatek е подложен на санкции, но все още успява да привлече заеми от европейски структури чрез агенция за износ.

Това означава, че по същество се използва посредникът: европейците дават пари на посредника, който на свой ред разпределя пари на руската компания. В случая със "Северен поток" 2, една руска или азиатска банка може да стане посредник между европейските партньори и газопровода.
Има много опции.
 
"Първият вариант: европейците дават пари на руска банка, а руската банка финансира директно" Северен поток 2 ".
Второ: проектът изцяло да бъде финансиран от азиатците.
Третият вариант: комбинацията от първите два, както се прави в Novatek.
Там основният заем е даден от китайците, но затова е по-скъп, а за да се намалят разходите за инвестиции като цяло, парите се привличат и от европейците", твърди Игор Юшков.
 
Въпреки това при финансирането на "Северен поток - 2", китайците едва ли ще участват.
Тъй като се интересуват само от проекти, които по някакъв начин са свързани с Китай: китайско оборудване, китайски работници или газ за китайски потребители.
 
Има и друг вариант: японският.
Японците  могат да инвестират в проекта и в лихвите по заема и за подобряване на отношенията с "Газпром".
"Японците водят разговори за разширяване на третата фаза на завод за втечнен природен газ на Сахалин.
Освен това Япония иска да си осигури подкрепата и да ангажира по-силно Русия по въпросите на Северна Корея ", каза Юшков.
 
Вероятен е и сценарий с подписване на допълнително споразумение за заем между партньорите и медиатора, в което няма да има нито дума за "Северен поток - 2" заради про форма спазване на режима на санкциите.

Не се изключва и "Газпром" да трябва да направи някои допълнителни отстъпки. Например европейските партньори на "Газпром" могат да получат гаранции за преференциална ставка за изпомпване на газ през газопровод, тъй като новата схема за заем може да бъде по-малко полезна за западните партньори или като награда за риска от наказание от страна на САЩ.


*Оригиналният текст е публикуван тук.
Превод: Иво Некитов