Президентът Джо Байдън се доближи до най-ниското ниво на одобрение само две седмици преди междинните избори в САЩ, които ще определят остатъка от неговия мандат, сочи проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, цитирано от БТА.

Двудневното национално проучване установи, че 39% от американците одобряват работата на Байдън, което е с един процент по-малко в сравнение със седмица по-рано.

Непопулярността на Байдън допринася за мнението, че републиканците ще спечелят контрола над Камарата на представителите на САЩ, а вероятно и в Сената на 8 ноември. Контролът дори на една от камарите на Конгреса ще даде на републиканците власт да спрат законодателната програма на Байдън.

С встъпването в длъжност през януари 2021 г. в средата на пандемията от COVID-19, мандатът на Байдън е белязан от икономическите белези на глобалната здравна криза, включително рязко покачваща се инфлация. Тази година рейтингът му на одобрение се понижи до 36% през май и юни.

В проучването на Ройтерс/Ипсос от тази седмица една трета от респондентите посочиха икономиката като най-големия проблем на страната, което е много по-голям дял от всеки десети, който е избрал престъпността. Само един от 20 посочиха като будещ най-голямо притеснение края на националните права за аборт.

Байдън все още няма намерение сам да инициира евентуален контакт с руския държавен глава Владимир Путин в рамките на предстоящата среща на върха на Г-20 в Индонезия, каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Тя заяви, че Байдън "все още няма намерение да се среща с президента Путин, нищо не се е променило в това отношение".

"В момента нямам какво да съобщя за среща или телефонен разговор с президента Путин. Президентът на САЩ ясно заяви, че няма намерение да го прави", добави Жан-Пиер.

По-рано този месец Байдън отбеляза в интервю за Cи Ен Ен, че не планира да се срещне с Путин на срещата на върха на Г-20, но смята, че това ще зависи от това какво ще иска да обсъди руският лидер. По-специално президентът на САЩ допусна възможността да обсъди с руския президент въпроси, свързани с освобождаването на американката Бритни Грайнър, която е осъдена в Русия за контрабанда на масло от хашиш.

Засега остава отворен въпросът дали Путин ще присъства на срещата на Г-20.

Мненията на един от най-големите американски предприемачи и най-богатия човек на планетата Илон Мъск и американската администрация за украинската криза се разминават, като официален Вашингтон смята, че само самият Киев може да вземе решение за евентуални отстъпки пред Москва, заяви още Карин Жан-Пиер на брифинга.

"Относно коментарите му за Украйна и отстъпките на територии. Знам, че г-н Мъск е говорил много активно за това. Той е частно лице с частна компания. Нашата позиция, позицията на правителството на САЩ, е много ясна - заявявала съм я от тази трибуна вече много пъти - по отношение на начина, по който виждаме развитието на този процес: всичко зависи от Украйна, това е нейно решение, нищо за Украйна без Украйна," каза говорителката на президента на САЩ.

Американският президент Джо Байдън и новият британски премиер Риши Сунак в телефонен разговор потвърдиха отново "специалните отношения" на двете си страни и се съгласиха за важността на подкрепата за Украйна, съобщи в изявление Белият дом, предаде Ройтерс.

Байдън и Сунак се договориха и за важността на работата за справяне с предизвикателствата, които поставя Китай, и за осигуряване на устойчиви и достъпни енергийни ресурси, се казва в изявлението.

Двамата политици обсъдиха и ангажимента си към инициативата Белфаст/Споразумението от Разпети петък и гарантиране на сигурността на хората от Северна Ирландия, се казва в изявлението.

След разговора между Сунак и Байдън стана известно, че се очаква между двамата да има лична среща на предстоящата среща на върха на Г-20 в Индонезия, съобщи говорител на "Даунинг стрийт"№10. Лидерите са обсъдили степента на сътрудничество между Обединеното кралство и САЩ, както в двустранен план, така и в региони като Индо-Тихоокеанския регион, където пактът AУКУС е част от усилията за противодействие на зловредните действия на Китай във вторник, се казва в изявлението на говорителя.