Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова във Фейсбук. По този начин тя отговори индиректно на поредния туит на американския президент Доналд Тръмп, в който той предупреди Русия, че американски ракети "ще пристигнат“ в Сирия в отговор на употребата на химическите нападения срещу цивилни.

„Русия се заканва да свали всяка ракета, изстреляна по Сирия. Бъди готова, Русия, защото ще пристигат - хубави, нови и умни ракети! Ти не трябва да си партньор с убиващото с газ животно, което избива собствения си народ и се забавлява от това!“, написа Тръмп в социалната мрежа по повод подкрепата на Москва за режима на сирийския президент Башар Асад.

По-рано руският посланик в Ливан Александър Засипкин заяви, че Москва си запазва правото да сваля ракети, изстреляни към Сирия.

Захарова пък добави, че ракетен удар по Сирия може да унищожи всички доказателства по случая с предполагаемата употреба на химически оръжия в Източна Гута. Москва вече изтъкна, че техни специалисти не са открили следи от такива, но вчера и германският канцлер Ангела Меркел беше категорична, че има достатъчно доказателства за използване на химическо оръжие.

Тръмп заяви още, че отношенията между Вашингтон и Москва в момента "са по-лоши от когато и да е и това включва и Студената война".

„Няма причина за това. Русия се нуждае от нас, за да помогнем на икономиката й, нещо, което ще бъде много лесно. Трябва всички нации да работят заедно. Да спрем надпреварата във въоръжението?“, написа още президентът в социалната мрежа.

Още вчера американски бойни кораби се отправиха към Сирия. Те ще се присъединят към разрушителя "Доналд Кук", който вече е близо до пристанище Тартус, където се намира руска военноморска база. Разрушителят е оборудван с 50 крилати ракети "Томахоук".