Руският президент Владимир Путин заяви днес, че предложените промени в конституцията нямат за цел да удължат пребиваването му на власт, а да подобрят политическата система в страната, предаде АФП.

Путин предизвика политическа буря на 15 януари с предложението за конституционни реформи, които доведоха до оставката на непопулярния премиер Дмитрий Медведев и кабинета му.

Инициативата, която изненада руснаците и голяма част от политическия елит, събудиха спекулации, че Путин (67 г.) опитва да удължи хватката си върху властта след изтичането на четвъртия му президентски мандат през 2024 г.

"По време на работата си като президент и премиер за мен стана очевидно, че някои неща не функционират както трябва", каза президентът.

"Много често възникват проблеми в здравеопазването, образованието на общинско ниво", допълни той.

Предложенията на държавния глава предвиждат затягане на контрола над местната власт и засилена роля на съветнически орган, наречен Държавен съвет, както и на самото президентство.

Критици на Кремъл са единодушно в своето противопоставяне на реформата, а опозиционерът Алексей Навални заяви, че Путин иска да стане "пожизнен лидер".

Социологическият център "Левада" обяви миналата седмица, че 47% от руснаците смятат, че поправките обслужват интересите на Путин, а 44 на сто мислят, че целта им е подобряване на политическата система.