Руският президент Владимир Путин проведе неформална среща с председателя на Китайската народна република Си Дзинпин в първия ден от тридневното му посещение в Москва. Същинската част от визитата на китайския лидер започва във вторник.

По време на разговора между двамата президенти в Кремъл Путин увери Си, че руската страна внимателно се е запознала с китайския план за мирно разрешаване на военния конфликт в Украйна. Дзинпин пък очаква Путин да бъде преизбран на изборите през 2024 г., макар че руският президент не е обявил кандидатурата си. 

"Ние внимателно се запознахме с вашите предложения за урегулиране на острата криза в Украйна. Разбира се, ще имаме възможност да обсъдим това", каза в началото на срещата Путин, цитиран от ТАСС. Той посочи, че в Русия са наясно, че Китай изхожда от принципи за справедливост и съблюдаване на основополагащи положения на международното право.

"Винаги сме открити за преговорен процес", увери Путин.

Китай отдава голямо значение на отношенията с Русия, които имат историческа логика, отвърна Дзинпин, цитиран от ТАСС. Той благодари за доброто отношение на РФ към неговата страна.

"Благодаря и за това, че винаги сте давали положителна оценка за развитието и строителството на Китай, оказвали сте ни подкрепа", каза китайският ръководител. И не спести комплименти към Путин, който пък отправи към Китай такива още в началото на срещата. Дзинпин отбеляза, че РФ е постигнала значителни успехи през последните години.

Китайският държавен ръководител изрази увереност още, че руският народ ще продължи да подкрепя Путин "в добрите начинания", цитира го "Известия". 

Снимка: БТА

"Зная, че догодина във вашата страна ще има президентски избори. Под твърдото ръководство на господин президента развитието и процъфтяването на Русия достигнаха стремителен прогрес. Уверен съм, че руският народ определено ще продължи да подкрепя президента си", заяви дословно пък Дзинпин, пише ТАСС.

Изказването му, разтълкувано като подкрепа на президентския вот догодина, накара от Кремъл да побързат с уточнение.

"Председателят Си не каза, че Путин ще участва в изборите. Председателят Си изрази увереност, че руснаците ще подкрепят Путин и тук може да споделим неговата увереност", заяви говорителят на президента Дмитрий Песков.

По-рано Путин също отправи суперлативи за китайския напредък. Той отбеляза, че Китай през последните години е направил колосален скок в развитието си и дори призна: "Ние даже малко ви завиждаме".

Китай отдава голямо значение на отношенията с Русия, които имат историческа логика, отвърна Дзинпин, цитиран от ТАСС. Той благодари за доброто отношение на РФ към неговата страна. "Благодаря и за това, че винаги сте давали положителна оценка за развитието и строителството на Китай, оказвали сте ни подкрепа", каза китайският ръководител.

"Благодарение на силното ви лидерство Русия отбеляза значителен напредък за постигането на благоденствие в страната през последните години. Сигурен съм, че руският народ категорично ще ви подкрепи във вашите добри начинания", каза Си Дзинпин.

Китайският президент изрази радостта си, че е на посещение в Русия. И двамата взаимно използваха обръщението "скъп приятел", отбелязва БТА.

В кортеж от 50 коли се движи китайският гост из Москва - антуражът го съпътства от излизането му от хотела до срещата с Путин в Кремъл. 

В края на февруари Китай представи свой план за урегулиране на конфликта в Украйна. Пекин призова всички страни да прекратят бойните действия, да се откажат от манталитета на Студената война и да започнат мирни преговори.

Украинският президент нарече документа "не план за действие, а размисли по темата", а в понеделник Киев призова Китай да окаже влияние върху Русия за край на военните действия.

Киев очаква от Китай да използва влиянието си върху Русия да прекрати войната в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко.

"Украйна следи отблизо посещението на китайския президент в Русия", каза Николенко за Ройтерс малко след като китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Москва за разговори с руския президент Владимир Путин, информира БТА.

"Очакваме Пекин да използва влиянието си върху Москва, за да я накара да сложи край на агресивната война срещу Украйна", подчерта Николенко.

САЩ очакват, че лидерът на КНР по време на посещението си в Москва ще повдигне темата за прекратяването на огъня в Украйна, заяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от РИА "Новости".