Белият дом публикува стенограма на телефонен разговор от април, в който президентът Доналд Тръмп поздравява Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Оповестяването й бе анонсирано от самия Тръмп, който преди пет дни заяви пред журналисти във военната база "Андрюс": "Предстои скоро да публикуваме друга стенограма, която е много важна".

Именно разговорите на американския държавен глава с украинския лидер са в основата на процедурата за импийчмънт срещу Тръмп, която в момента е в ход в Камарата на представителите. Тя започна, след като анонимен свидетел се оплакал от телефонния разговор между американския президент и украинския му колега на 25 юли. Според него, Тръмп е оказал натиск върху Зеленски, Украйна да разследва Хънтър Байдън, син на Джо Байдън.

Доналд Тръмп многократно е заявявал, че демократите искат подробности от разговора му със Зеленски от 21 април, но този разговор никога не е бил в центъра на вниманието на разследването по импийчмънт на президента в Камарата на представителите, отбелязва Ройтерс.

В априлския разговор Тръмп кани Зеленски да посети Белия дом и му казва: "Имаме много неща за обсъждане, но сме с вас докрай."

В краткия разговор не се говори за Байдън или корупцията, но Тръмп споменава, че е бил водещ на конкурса "Мис Вселена" в Украйна, отбелязва АП.

По-рано Белият дом обнародва стенограма от юлския разговор между двамата президенти, в който Министерството на правосъдието на САЩ не намери нарушения на националното законодателство, както и основания за по-нататъшно разследване. Демократите в Камарата от своя страна публикуваха стенограма от показанията, дадени на 23 октомври от високопоставена служителка на Пентагона по време на слушанията пред комисиите, водещи разследването за импийчмънт на президента.