Мнозинството от американците не харесват начина, по който президентът Доналд Тръмп ръководи външната политика на САЩ и около половината от тях смятат, че позицията на страната в световен мащаб ще се влошава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това показват данните от ново допитване на изследователски център на АП, което установява също, че има разделение по въпроса да се сражават ли американски войници в чуждестранни войни.

Като цяло 35 процента подкрепят начина, по който президентът ръководи външната политика, а 63 на сто не го одобряват. Стряскащо е партийното разделение. докато 76 процента от републиканците одобряват външната политика, едва 8 на сто от демократите казват същото.

Около 39 процента подкрепят изтеглянето на американските войски от Сирия, а 41 на сто казват, че би било добре и тези от Афганистан да се върнат у дома.

Междувременно в събота Доналд Тръмп подписа закона, който слага край на най-дългата парализа на федералното правителство в историята, след като по-рано нормативният акт бе одобрен с единодушие и от двете камари на Конгреса.

Законът отпуска на средства за федералното правителство до 15 февруари, което ще позволи 800 000 държавни служители да се върнат на работа и да си получат забавените заплати. Текстът предвижда временно финансиране на много държавни агенции, но не включва 5,7-те милиарда долара, поискани от Тръмп за изграждане на стена по границата с Мексико - "ябълката на раздора", довела до частичната парализа на федералното правителство, която започна на 22 декември и продължи 35 дни.

Сега контролираната от демократите Камара на представителите и доминираният от републиканците Сенат имат три седмици, за да договорят окончателен компромис за слагане на край на парализата на федералното правителство.

Белият дом ще приеме финално споразумение, ако то включва финансиране за гранична стена, дори то е по-малко от 5,7-те милиарда долара, поискани от Тръмп, каза пожелал анонимност представител на администрацията, цитиран от Ройтерс.

В същото време Тръмп заплаши, че ако до 15 февруари не бъде постигнат компромис с Конгреса за стената по границата с Мексико, то той ще въведе национално извънредно положение, за да я построи.