Властите в германския град Гьотинген и провинция Северен Рейн-Вестфалия трябваше да повикат на помощ полицията, за да наложат карантинните мерки след нарастването на локалните инфекции и затрудненията да накарат хората да спазват правилата за изолация, предадоха Ройтерс и БТА.

Здравните власти се нуждаеха от полицейска подкрепа, за да въведат ред, след като в събота избухна бунт в многоетажен жилищен блок в Гьотинген, където около 700 души бяха поставени под карантина, понеже при около 120 от тях беше установен коронавирус. Тъй като им бе забранено да напускат домовете си, властите организираха доставката на продукти, медикаменти и други вщи от първа необходимост. В събота около 80-100 от обитателите на комплекса се струпаха зад огражденията, за да протестират, и някои започнаха да хвърлят по полицаите камъни, бутилки, бомбички и други предмети. Полицаите използваха сълзотворен газ, за да предотвратят пробива на блокадата.

"Около 200 души се опитаха да излязат, но 500 души спазваха правилата", заяви шефът на местната полиция Уве Люриг на пресконференция вчера.При последвалия конфликт осем полицаи бяха ранени, съобщи Люриг. По данни на властите комплексът се състои от малки жилища с площ 19 до 38 кв. м, в някои от които живеят многодетни семейства. След протеста кметът на Гьотинген Ролф-Георг Кьолер съобщи за смекчаване на изолацията, като се въвежда ново правило, според което онези жители, които два пъти дадат отрицателен тест, ще могат да излизат от комплекса, съобщава "Дойче веле".

Снимка: БТА/AP

Властите на провинция Северен Рейн-Вестфалия наложиха карантина на 7000 работници и техните семейства по-рано тази седмица, след като над 1300 служители на месопреработвателната компания "Тьонис" (Toennies) дадоха положителен тест за коронавирус.

Премиерът на провинцията Армин Лашет покани консулски служители от Полша, България и Румъния, които да мобилизират преводачи, за да убедят работниците в местния месопреработвателен завод да спазват изолацията, посочва Ройтерс.

"Има 1300 жилища, в които живеят работници и техните семейства, и където трябва да се спазват карантинните правила", каза Лашет на пресконференция вчера.

Снимка: БТА/AP