"Ситуацията е извън контрол", обяви говорител на полицията в Щутгарт в ранните часове на неделя, 21 юни. Няколкостотин души, които се придвижвали пеша из града, разбивали витрините на магазини и разграбвали стоката. Силите на реда са били замервани с бутилки и павета. Няколко полицаи са били ранени.

500 души са участвали в сблъсъците

Малко след полунощ в събота срещу неделя ситуацията в близост до Шлосплац се изострила. Стигнало се до сблъсъци, в които участвали около 500 души. Местната полиция е получила подкрепление от цялата провинция. Едва към 3 часа положението отново било овладяно. В Туитър се разпространяват видеа, на които се вижда как млади мъже трошат витрини на магазини и автомобили или вадят павета от уличната настилка.

Говорителят на полицията в Щутгарт подчерта: "Безредиците бяха огромни". Редица магазини са били засегнати, както и паркирани на улицата автомобили. Център на безредиците са били площадът Шлосплац и съседната улица Кьонигщрасе.

Атакувани са били много магазини в центъра на града

Снимка: AP/БТА

Защо се стигна дотук?

Според полицията, в неделя сутринта положението се успокоило. Силите на реда обаче ще останат във вътрешността на града. И предишните уикенди се е стигало до сблъсъци на млади мъже с полицията - но не и в тези размери, както в ранните часове на 21 юни.

Първоначално полицията не съобщи нищо за причините, породили сблъсъците, нито пък назова имена на хора или групи, организирали размириците. И броят на арестуваните беше неясен.

По-късно говорител на полицията съобщи, че до безредиците се е стигнало след проверка на полицията по повод престъпление, свързано с наркотични вещества. Стотици празнуващи, които обикновено се събирали в късните часове предимно около езерото Екензее, се обединили срещу силите на реда и започнали да ги атакуват.

Публикувано в DW