Пакистан предаде днес на Индия пленения тази седмица в Кашмир индийски пилот Абхинандан Вартаман, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Пакистанските власти заявиха, че с това искат да демонстрират мирните си намерения по отношение на Делхи.

Вартаман, който бе заловен от Пакистан в сряда, влезе в Индия през граничния пропускателен пункт Вагах, намиращ се между пакистанския град Лахор и град Амритсар в Индия.

"Като мирен жест и за да намалим напрежението, индийският пилот, който е при нас под стража, ще бъде освободен днес следобед на граничен пункт Вагах", каза по-рано пакистанският министър на външните работи Шах Махмуд Куреши в пакистанския парламент.

Във вторник индийски изтребители навлязоха в пакистанското въздушно пространство и предприеха въздушен удар, както увери индийската страна, срещу тренировъчен лагер на терористи. Делхи твърди, че са били убити 350 екстремисти, а според Исламабад ударът е бил неуспешен и не е взел жертви.

Мишена на индийския въздушен удар са били бойци на базираната в Пакистан екстремистка групировка "Джаиш е Мохамед", която пое отговорност за самоубийствения атентат, отнел живота на 40 индийски паравоенни в индийската част на Кашмир на 14 февруари.

Шах Махмуд Куреши заяви също, че няма да участва в срещата на външните министри от Организацията за ислямско сътрудничество в Абу Даби през уикенда, защото на събитието е поканен и индийският му колега. "Няма да отида на съвета на външните министри", каза Куреши отново в парламента и добави, че Пакистан ще бъде представляван на срещата на по-ниско равнище.

Индия не е член на организацията, тъй като не е мюсюлманска страна, отбелязва Асошиейтед прес.

На снимката: Индийци танцуват в очакване на пилота Абхинандан Вартаман