Въздушната битка между Индия и Пакистан явно вече слиза на земята, след като и двете страни започнаха да говорят за пленени пилоти или такива в неизвестност.

Индия обяви по-рано днес, че е свалила пакистански изтребител в спорната област Кашмир и е загубила свой изтребител във въздушния бой, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

След вчерашната операция, която Делхи представи като "превантивен удар" по ислямистки лагер в Пакистан, пакистанските ВВС "нападнаха военни обекти" в индийската част на Кашмир.

"Опитите на Пакистан бяха успешно отблъснати", заяви говорителят на индийското външно министерство Равиш Кумар.

"Наземни части са видели пакистанския самолет да пада в пакистанската част. В този сблъсък за жалост загубихме един МиГ-21. Пилотът е в неизвестност. Пакистан твърди, че го е пленил", каза още говорителят, като уточни, че последната информация се проверява.

В същото време индийската армия заяви, че вчера е ударила в Пакистан тренировъчен лагер на ислямистката групировка Джаиш-е-Мохамeд, която е много активна във въоръжената война с Индия в долината Шринагар, и че е убила голям брой екстремисти. Пакистан пък контрира, че ще предприеме ответни мерки.

Тази сутрин Пакистан обяви, че е нанесъл удари по невоенни обекти в Кашмир, че е свалил два индийски изтребителя в своето въздушно пространство и е пленил двама индийски пилоти.

Представителят на пакистанските въоръжени сили генерал-майор Асиф Гафур отрече твърдението, че индийските ВВС са свалили днес пакистански изтребител Ф-16, предаде ТАСС.

"Трябва да се отбележи, че няма пострадали пакистански Ф-16, тъй като днес такива не са излитали от Пакистан", заяви той.

Видео можете да видите ТУК>>>