Пакистанският премиер Имран Хан заяви, че неговата страна ще отвърне на удара, ако Индия предприе военни действия срещу страната му след самоубийствената атака миналата седмица срещу индийски паравоенни части в управляваната от Индия област Кашмир. В телевизионно обръщение Хан призова Индия да предостави доказателства в подкрепа на твърденията си, че Пакистан е замесен в атентата, предаде БиБиСи (BBC).

При нападението загинаха най-малко 40 индийски бойци. Пакистанската войнстваща групировка "Джаиш и Мохамед" (Jaish-e-Mohammad), пое отговорност за атаката.

В първия си коментар, посветен на нападението, Хан каза, че Индия трябва да "спре да обвинява Пакистан без факти и доказателства" и заяви, че само диалогът може да помогне за решаването на проблемите в Кашмир".

Заканата на Хан

"Всеки авантюризъм от страна на Индия с намерение да се застраши суверенитетът на Пакистан, ще бъде посрещнат с гарантирано отмъщение", изтъкна премиерът. "Чуваме гласове от Индия, че на Пакистан трябвало да бъде даден урок", добави Хан, цитиран от ДПА. "Пакистан няма да се замисля за ответни действия - ние ще предприемем ответни действия. Няма да ни оставите никаква друга възможност", заяви той.

Пакистанският премиер Имран Хан, който беше избран миналата година, заяви, че неговото правителство е готово да сътрудничи с Делхи в разследването на нападението. Хан каза, че Индия трябва да "проучи" причините за насилието в Кашмир и да осъзнае, че проблемите там не могат да имат "военно решение".

Пакистанският министър на външните работи Шах Махмуд Куреши на свой ред е изпратил писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което заявява, че "по вътрешнополитически причини Индия целенасочено е засилила враждебната си риторика срещу Пакистан и е създала напрегната обстановка". "Спешно насочвам вниманието Ви към влошаващата се ситуация със сигурността в нашия регион, която е резултат от заплахата от употреба на сила от страна на Индия срещу Пакистан", заяви Куреши, цитиран от АП.

Вчера пакистанският посланик в Индия Сухаил Махмуд получи указания да се прибере от Делхи, след като преди това от индийска страна бяха дадени същите инструкции на техния посланик в Исламабад.

 Индийското министерство на външните работи заяви, че няма коментар за писмото на Пакистан до ООН.

Имаше очаквания, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който вчера приключи двудневна визита в Пакистан и след това замина за Индия, може да поощри двете съседки да уредят проблемите си чрез преговори.

Как се стигна до напрежението между двете страни

Напрежението между двете съседни държави и ядрени сили се покачи след нападение, при което в четвъртък екстремист се вряза с кола бомба в автобус с индийски паравоенни бойци. Това беше най-тежкото нападение срещу индийските правителствени сили в историята на Кашмир. Вчера четирима индийски войници, трима предполагаеми екстремисти, полицай и цивилен бяха убити при операция на индийските военни за издирване на екстремисти.

Индия обвини за нападението Пакистан и обеща категоричен отговор, а Пакистан предупреди Индия да не го свързва с нападението, без да е извършила разследване.

Командващият индийските сили в Кашмир генерал-лейтенант К. Дж. С. Дилон заяви днес пред репортери, че пакистанското Междуведомствено разузнавателно управление (пакистанското военно разузнаване, главната разузнавателна служба в Пакистан) е замесено в нападението от миналата седмица, предаде Ройтерс. Дилон каза, че е проследено кои са водещите фигури зад атентата и добави, че той е бил организиран от пакистанската страна на границата.

"Бил е контролиран от другата страна (на границата) от Междуведомственото разузнавателно управление (МРУ) и Пакистан, и командири от "Джаиш и Мохамед", заяви той. Дилон не представи доказателства за обвинението си, отбелязва Ройтерс. Той добави, че не може да навлезе в повече конкретика за разследването на взрива и предполагаемата роля на пакистанското военно разузнаване, освен да отбележи тесните му връзки с "Джаиш и Мохамед".

"Джаиш и Мохамед е рожба на пакистанската армия и на МРУ. Нападението е организирано от Пакистан, МРУ и "Джаиш и Мохамед", каза Дилон в Шринагар, лятната столица на щата Джаму и Кашмир.

За статута на Кашмир

Областта Кашмир е разделена между Индия и Пакистан, но и двете държави претендират за суверенитет над цялата област. Две от водените общо три войни между тях са били за Кашмир.

От 1989 г. в индийски Кашмир бунтовници водят борба срещу индийското управление с искане индийски Кашмир или да се обедини с пакистанския сектор под пакистанско управление, или да се обособи като независима държава.

На снимката: Изтребител Су-30 на индийските ВВС при участие на военно авиошоу на 19 февруари в Бангалор