Позицията на Германия по Брекзит навлезе в нова фаза. В рамките само на няколко часа външният министър Хайко Маас и лидерът на партията на Ангела Меркел ХДС - Анегрет Крамп-Каренбауер, демонстрираха рязко смекчаване на безкомпромисния европейски тон към оттеглянето на Великобритания от ЕС.

В интервю за германската обществена телевизия ZDF Маас отвори пред Лондон вратата за предоговаряне на условията по Брекзит. До този момент подобна възможност бе отричана от ръководителите на Еврокомисията, начело с нейния председател Жан-Клон Юнкер.

"Необходима е дискусия за предоговаряне на споразумението за излизането на Великобритания от Европейския съюз. То обаче ще е възможно само ако има подкрепата на всички страни членки на ЕС. В крайна сметка въпросът ще е дали да бъде отворена отново сделката, за което е необходимо одобрението на всички 27 страни членки. Това трябва да бъде обсъдено сега", заяви Маас.

Приблизително по същото време сочената като фаворирт за следващ канзлер на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер предприе още по-крайно действие. Тя, заедно с десетина още водещи фигури от бизнеса, политиката и изкуството в Германия, написа емоционално писмо до британския в. The Times. Целта й е да организира безпрецедентна междупартийна кампания, с която да убеди Обединеното кралство "от дъното на нашите сърца" да остане в ЕС. В текста се твърди, че двете страни са свързани с контакти и връзки, които не могат да се разкъсат, благодарение на ролята на Великобритания във възстановяването на Германия след Втората световна война.

Анегрет Крамп-Каренбауер дори е отправила 11-часова молитва за Кралството - да промени намеренията си и да остане в Европейския съюз.