Някои от спасените в Тайланд деца са били извадени от пещерата на носилки, докато са спели, предаде Франс прес, цитирайки участвал в операцията член на спасителния екип, бивш командос от тайландския военноморски флот.

"Някои от тях бяха заспали, други мърдаха пръсти (като че ли бяха) гроги. Но дишаха", обясни капитан Шаянанта Пееранаронг, който беше последният, излязъл от пещерата след спасяването на 12-те млади футболисти и техния треньор, които останаха в нея повече от две седмици.

"Работата ми беше да ги придвижвам" към изхода, добави той, уточнявайки, че децата са били привързани към носилка преди евакуацията. По пътя е имало разположени лекари, които са проверявали състоянието и пулса им.

Вчера ръководителят на управляващата хунта Прают Чан-оча заяви, че спасителите са дали на децата леки успокоителни, за да им помогнат да се успокоят, отбелязва АФП.

При тридневната операция по изваждането на младежите на възраст от 11 до 16 години и техния 25-годишен треньор загина член на спасителния екип, който помагаше в носенето на бутилки с кислород. Пещерата е с тесни коридори и беше частично наводнена. Нито един от 13-те младежи не беше тренирал гмуркане, някои не умееха и да плуват.

Тайланд се обърна към 13 гмуркачи от световна класа, включително австралиецът Ричард Харис, който е анестезиолог, обясни днес ръководителят на кризисния екип Наронгсак Осотанакорн, подчертавайки, че без този австралийски лекар операцията по евакуирането е щяла да бъде невъзможна.

На видеоклип от спасяването на футболистите, публикуван на Фейсбук страницата на тайландските военноморски командоси, се вижда, че някои от тях са били изнесени на носилки, с водолазна екипировка и очевидно са упоени.

Последните спасители, които излязоха от пещерата вчера

Снимка: АР/БТА

Три дни продължи спасителната акция по извеждането на децата

Снимка: АР/БТА

На 23 юни в пещерата Луанг изчезнаха 12 ученици от футболен отбор на възраст от 11 до 16 години и техният 25-годишен треньор. За три дни, от 8 до 10 юли, водолази успяха да изведат от пещерата две групи от по четири деца и една група от пет души. Всички те бяха откарани в болница в град Чианг Рай.

Момчета бяха блокирани в пещерата повече от 2 седмици

Снимка: АР/БТА

Децата са в болница в град Чианг Рай

Снимка: АР/БТА

Спасител: Невероятно е, че успяхме да спасим всички 

Един от членовете на международната група водолази, които спасиха децата в Тайланд, датчанинът от сръбски произход Иван Караджич разказа пред сръбската телевизия РТС как се чувства след приключването на спасителната операция, съобщи ТАСС.

"Чувствам се отлично, много съм щастлив. Тези дни в пещерата е много по-добре, там има по-малко вода. Това беше фантастична работа за всички нас. Просто е невероятно, че успяхме да спасим всички от пещерата. За съжаление, един наш колега загина", каза Караджич.

Той добави, че е на път за вкъщи и се чувства много уморен. "Операцията по спасяването бе трудна. Аз бях силно обезводнен и напълно изтощен, но сега ми е много по-добре", заяви още водолазът.

Треньорът на спасените от пещерата в Тайланд момчета: герой без гражданство

Получилият образованието си в будистки манастир 25-годишен треньор по футбол на спасените от пещерата в Тайланд момчета сега е национален герой, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че той, както и три от децата, обаче е без гражданство. Еккапол Чантауон е един от 400-те хиляди апатриди в Тайланд, сочат данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Сраженията между етнически групи и армията в съседна Мианма са една от основните причини за големия брой хора без гражданство, които в много случаи живеят от години в лагери в пограничните зони между двете държави.

Еккапол "е апатрид. Няма си гражданство, няма си държава", казва със съжаление основателят на футболния клуб, в който играят момчетата, Ноппарат Кантавон.

Той се надява, че породената в Тайланд емоция от драмата ще доведе до осъзнаване на проблема на апатриди и ще ускори административните производства на тези млади хора.