Европа затяга мерките срещу COVID-19. Забрана за общуване с много хора в Лондон, вечерен час в Париж, Лион, Лил, Тулуза, Монпелие, Сент Етиен, Екс-Марсей, Руан и Гренобъл във Франция, засягащ около 20 милиона души, затворени училища в Полша - нова серия от строги мерки влиза в сила днес на различни места в Европа, като част от опитите да се възпре втората вълна на коронавирусната зараза.

В Лондон е забранено от днес на хората да се срещат в затворени места с лица, които не са част от семействата им. Над 15 000 нови случая на зараза бяха регистрирани вчера в Обединеното кралство.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че иска да избегне налагането на карантина в цялата страна и призова местните власти да приложат новата тристепенна система за опасност от разпространение на коронавируса.

Във Франция жителите на гореспоменатите населени места от тази вечер ще са засегнати от въвеждането на вечерен час. Той ще е в сила за най-малко четири седмици от 21 ч. всяка вечер до 6 ч. сутринта. Мярката се взима в момент, в който около 25 000 нови случая на зараза бяха регистрирани за последното денонощие.

Вчера вечерта терасите на ресторантите, баровете и кафенетата бяха препълнени с младежи, опитващи се да се възползват от "последните мигове на нощна свобода". От тази вечер по време на вечерния час хората ще имат право да излизат само по неотложни причини, а за нарушителите има глоба от 135 евро.

Нови ограничения влязоха в сила и във Варшава и други полски градове, смятани за червени зони. Там гимназиите и прогимназиите остават затворени и учениците ще учат дистанционно. Ресторантите затварят врати в 21 ч., а сватбените церемонии са забранени. Броят на клиентите в магазините, на пътниците в обществения транспорт и на богомолците по време на църковните служби е ограничен.

В Белгия влезе в сила вечерен част от полунощ до 5 ч. сутринта. Близките контакти извън дома се ограничават до един човек, у дома ще бъдат приемани до четирима гости, баровете и ресторантите затварят изцяло, работата от дома става правило. След 20.00 ч. ще бъде забранена продажбата на алкохол. Правителството ще преоцени тези мерки след две седмици.

Италия пък вчера регистрира 10 010 нови случая на зараза, което най-високият показател да 24 часа в страната досега.

Италианската област Ломбардия, която е най-засегната от втората вълна на коронавируса, въведе ново работно време за всички барове и ресторанти, които ще трябва да затварят врати в полунощ, и преустанови временно любителските спортни прояви.

Освен това след 18:00 часа, баровете няма да могат да сервират на клиенти, седнали на маса в тях. Продажбата на алкохол за вкъщи се забранява също след 18:00 часа, както и яденето и пиенето на площади, улици или градинки. Разрешава се доставката на храна за вкъщи след този час.

Тези мерки са в сила до 6 ноември. Силите на реда ще следят за тяхното спазване, поясни кметът на Милано Ренато Саконе. В училищата ще има редуване на дистанционно и присъствено обучение.

Забраняват се и посещенията в старческите домове, освен ако няма специално разрешително за това, издадено от лекаря на дома.

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавируса в Германия също нарасна с 7830 души за денонощие. Починалите с коронавирус се увеличи за последните 24 часа с 33 души. От началото на пандемията в страната са били заразени 348 557 души, а жертвите са 9767.

Чехия също за първи път обяви за денонощие над 10 000 случая на зараза, допълва ТАСС. Заразените за последните 24 часа там са 11 105. От днес в страната започват да изграждат полеви болници за пациенти с Ковид-19, а Германия изрази готовност да помогне на страната.

В Чехия са забранени за идните три седмици събиранията на повече от 6 души, затворени са училища, ресторанти, барове и клубове.

В Малта носенето на предпазни маски става задължително на обществени места, а клубовете, баровете и местата за развлечение ще затварят в 23 ч., за да се намали разпространението на Ковид-19, съобщи вчера премиерът Робърт Абела.

За последното денонощие в Австрия заразените от коронавируса прехвърлиха 2000 души, което се случва за първи път от март насам. С коронавируса са били диагностицирани 2317 души за последните 24 часа. По време на първата вълна на заразата през март рекордът в тази насока беше 1050 заразени за денонощие. Сред новозаразените в Австрия е и министърът на външните работи Александър Шаленберг.

В Испания пък се очаква протест с искане за по-добра защита на заетите в здравеопазването. Рекорден брой новозаразени за 24 часа от началото на епидемията отбеляза вчера страната - близо 15 хиляди и 200 потвърдени случая. Това не дава обаче коректна база за сравнение със ситуацията през пролетта, тъй като сега в страната се правят много повече тестове. Процентът на хората с положителен резултат сега е сравнително висок - 11 на сто, съобщи здравното министерство в Мадрид. Броят на новозаразените на 100 000 човека за една седмица - водещ показател, по който се определя дали жителите на една страна могат да пътуват из Европа - в Испания е 133. За сравнение, в Германия той е 37.  

Тенденцията за ръст на заболеваемостта в световен мащаб продължава.

Повече от 39,07 милиона души са случаите на заразени в цял свят с новия коронавирус, сочат данните на Ройтерс. Починалите са 1 099 592. Заразата е обхванала над 210 страни и територии. На първите пет места по брой съобщени случаи са САЩ, Индия, Бразилия, Русия и Аржентина.

По данни на американския университет "Джонс Хопкинс" в САЩ случаите на заразени с коронавируса са надхвърлили 8 милиона, предаде ДПА. Страната е на първо място и по смъртни случаи, свързани с вируса - около 218 000. В четвъртък новите случаи са били около 63 000 - най-големият брой от средата на април. Новите случаи сега са най-много в щатите от Средния Запад, включително Северна Дакота, Южна Дакота и Мисури.