Пожарникарите потушиха днес нов пожар в ливанската столица, този път в луксозна сграда в центъра на Бейрут, предаде Франс прес. Това става само дни, след като голям пожар отново нанесе щети на пристанището, голяма част от което беше разрушена при огромна експлозия през август, допълва БТА.

Още снимки вижте тук >>>>

На разпространени в социалните мрежи кадри се вижда как пламъци и черен дим излизат от сграда, проектирана от известната британска архитектка от ирански произход Заха Хадид, която почина през 2016 г. Една от фасадите е повредена, но огнеборците и екипите на "Гражданска защита" са успели да овладеят огъня.

"Когато пристигнахме, имаше буйни пламъци. Пожарът е тръгнал от изолационните плоскости между фасадата и вътрешната стена", каза за АФП един от пожарникарите, без да може да посочи причината за пожара.

Ливанците изразяват в социалните мрежи недоумение от този трети пожар в столицата, която още е в шок след опустошителната експлозия на 4 август, при която загинаха над 190 души, бяха ранени повече от 6500 и бяха сринати цели квартали.

Снимка: БТА/AP

"Пореден пожар! Едно от съвременните бижута на Бейрут. И това ли е инцидент?", написа потребителка във Фейсбук.

Голям пожар избухна в четвъртък миналата седмица в склад на бейрутското пристанище, където Международният Червен кръст съхраняваше хиляди пакети с продоволствие и половин милион литра олио.

По предварителна информация пожарът е възникнал при ремонтни дейности от искра от електрически трион.

Според местни медии днес огънят е лумнал при заваръчни работи.

Припомняме, че при мощните експлозии, разтърсили пристанището на Бейрут на 4 август, загинаха 171 души и бяха ранени повече от 6000. При инцидента избухнаха над 50 тона амониева селитра, конфискувана преди години от контрабанден товар, но съхранявани в склад на пристанището.

Снимка: БТА/AP