Те пристигнали след 40 минути след сигнала, заяви шефът на полицията на пресконференция тази вечер, цитиран от БТА. Когато пристигнали спецполицаите, мъжът, който имал две огнестрелни оръжия, се предал, каза полицейски началник Свайнунг Спонхайм.
Имало проблеми с транспорта до острова, където Норвежката работническа партия организира летен лагер, и било трудно да се намерят лодки, обясни той.

На острова са убити най-малко 85 души, но още четири-пет души са в неизвестност. Водолази претърсват водите около острова. Атаката последва бомбен атентат срещу правителствена сграда в Осло, където бяха убити седем души. Полицията продължава да претърсва развалините и по думите на Спонхайм в сградата има още части от тела.
Експлозията е била причинена от кола бомба, заяви началникът на полицията. Дни преди атентата убиецът купил 6 тона тор, от кой може да се направи бомба.

Полицията все още разследва твърденията на някои очевидци, че на острова е имало втори стрелец, но засега не може да го потвърди. Задържаният, чието име полицията не разкрива, е признал само, че е стрелял с огнестрелно оръжие на острова. Той участва в диалог с полицаите през цялото време, но е много труден за разпитване, призна Спонхайм. Задържаният има адвокат, който обаче не желае да бъде назован.

Според медиите това е Андерс Беринг Брейвик. Той е християнски фундаменталист, флиртувал с политическото крайнодясно, съобщава "Фокус", цитирайки световните агенции. Публикувани снимки във Фейсбук го показват като човек с дълга руса коса и пронизващ поглед. В социалната мрежа той се описва като "християнин" и консервативен". "Със сигурност има политически възгледи, клонящи към десните, както и анти-мюсюлманск и, но е прекалено рано да се кажи дали това е мотив за действията му", заяви полицейският комисар Севинунг Спонхайм, цитиран от АФП.

Заподозреният за двете атаки в Норвегия е бил член на шведски неонацистки интернет форум. Това предава АФП, позовавайки се на организация, наблюдаваща активността на крайнодесни сили.