Недоверието към ваксините и невярната информация могат да подкопаят усилията за справяне с пандемията, защото е необходимо ваксиниране на 80 процента от населението за предпазване от Covid-19, предаде Ройтерс.

Специалисти от Британската академия и Британското кралско дружество установиха, че около 36 процента от хората в страната или са несигурни, или надали биха се съгласили да се ваксинират срещу Covid-19. Според авторите на доклада "откритият диалог" е изключително важен за постигане на обществена подкрепа за ваксиниране срещу Ковид-19. Те призовават за "откровен разговор" за това, че животът няма веднага да се нормализира с появата на ваксините, както и да се отговори на притесненията на хората.

"Ваксините и ваксинацията са две различни неща. За да се постигне 80 процента прилагане на ваксина, необходима за защита на общностите, е необходима сериозна, добре финансирана и насочена към общностите стратегия за ангажиране" - заяви Мелинда Милс, професор по демография от Оксфордския университет.

Проучвания на общественото мнение преди и след появата на Covidд-19 в много държави показват, че доверието във ваксините е непостоянно, а политическата поляризация и погрешната информация от интернет могат да се отразят на прилагането им.