Нападателят в колежа в Керч на Кримския полуостров е притежавал законно оръжие, заяви лидерът на Крим Сергей Аксьонов, цитиран от ТАСС.

"Оръжието му е било притежавано на законни основания", каза Аксьонов.

По-рано депутатът Александър Хинщайн съобщи, че 18-годишният студент Владислав Росляков е получил разрешително за оръжие миналия месец.

При нападението е било задействано взривно устройство, а след това нападателят е стрелял с пушка. Жертвите вече са 20, съобщиха местните власти. 10 от общо 53 ранени са в тежко състояние. 

Студентът на керченския колеж е изработил взривните си устройства самостоятелно, съобщиха представители на силите на реда. Едно от тях е избухнало при нападението.

На този етап няма данни нападателят да е имал съучастници, но тази версия все пак се проверява. Засега не е установен мотивът на нападението. Аксьонов посочи, че младежът не е бил свързан с религиозни секти. По различни данни Владислав е бил затворено момче, не общувал в социалните мрежи. Живее с майка си, която е разведена. 

Баща му е инвалид, а майка му работи като санитарка в местния онкологичен диспансер. Предполага се, че е членувала в забранената в Русия през август миналата година секта "Свидетелите на Йехова".