Експерти са открили второ взривно устройство сред личните вещи на младежа, който днес уби с пушка най-малко 19 души в техникум в кримския град Керч. Това съобщиха източници от силовите структури в региона, цитирани от ТАСС и БТА.

Според тях устройството е било обезвредено, но "взривотехническите работи" на местопроизшествието продължават.

РИА "Новости", цитирана от Ройтерс, също съобщи за открита втора неизбухнала бомба във вещите на заподозрения 18-годишен стрелец Владислав Росляков. След като е влязъл в сградата, той открил огън по ученици, след което се самоубил.

Преди това властите съобщиха, че по време на нападението в кафенето на сградата е избухнала друга бомба.

От Следствения комитет на Руската федерация казаха, че проверяват дали за извършването на престъплението са допринесли действията на други лица, под чието влияние е попаднал младежът, или престъплението се дължи на нечие бездействие.

По последни данни при стрелбата в Керченския политехнически колеж са били убити общо 19 и ранени над 50 човека, които са настанени в болници. Наказателното дело по случая беше първоначално по член за "Терористичен акт", но после бе променено по член "Убийство".

Загиналите и ранените са младежи, учители и служители в колежа. Линейките и носилките не стигат. Извозвани са с градски транспорт и автомобили. От Сочи и Москва в помощ излитат медицински самолет и вертолети. 200 войници са изпратени към колежа.

Сигурно сега щях да съм труп. Надка, милата ми, са я убили. Майка ѝ - също. Пълно е с трупове, трупове на деца. Истински атентат. Някой е нахлул 5-10 минути, след като съм си тръгнала, взривила се е бомба, хвърляли някакви пакети, а после стреляли с автомати. На втория етаж отваряли кабинетите и убивали наред, разказва Олга Гребенникова, директорката на училището.

Мотивите за престъплението още не са напълно известни. По различни данни Владислав е бил затворено момче, не общувал в социалните мрежи. Живее с майка си, която е разведена. Преди седмица законно си е купил пушка и 150 патрона, след като през септември си извадил ловен билет. Следствието сега разпитва майката на Владислав - медицинска сестра, която по ирония на съдбата е помагала в болницата на ранените без да знае какво е извършил синът ѝ. Според местните власти Владислав досега не е попадал в полезрението на полицията, не е бил агресивен и е получавал стипендия.

Властите в Крим обещаха обезщетения на семействата на жертвите. На полуострова е обявен тридневен траур.

Искам да изразя съболезнования на роднините на загиналите и надежда, че пострадалите ще оздравеят по-бързо. Ще направим всичко за това, каза президентът Владимир Путин.