Управляващите партии в Швеция - Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСДРП) и Партията на зелените (ПЗ) представиха проект за споразумение за съставяне на коалиция с подкрепата на Партията на центъра и Либералите, предадоха Франс прес и ТАСС.

Четири месеца след парламентарните избори на 9 септември тези четири формации публикуваха програма от петнайсетина страници в сайтовете си.

"Партията на Центъра и Либералите се съгласяват (настоящият премиер социалдемократ) Стефан Льовен да е премиер на правителство, съставено от социалдемократите и Зелените", се казва в текста.

Центристите и либералите тепърва трябва да получат одобрение от политическите си бюра.

Тези четири формации имат 167 от 349-те места в парламента, с осем по-малко от необходимите за мнозинство 175.

Възможно е бившата комунистическа Лява партия, която подкрепя управляващата коалиция от 2014 г., да изиграе роля на балансьор в тази конфигурация.

В проекта за коалиционно споразумение се предвиждат инвестиции за повишаване заетостта, социалните помощи, екологичния преход и намаляването на социалните неравенства, както и да се работи за интегрирането на мигрантите. За получаване на шведско гражданство ще се въведе задължителен изпит по шведски език и проверка на запознатостта с правилата в шведското общество.

Председателят на парламента ще се срещне с партийните лидери в понеделник, след което ще представи кандидат за премиер, който ще бъде гласуван в сряда.

Съгласно действащите в Швеция принципи на "отрицателния парламентаризъм", за да управлява едно правителство е достатъчно то да бъде само "толерирано" от парламента, тоест мнозинството депутати да не го отхвърлят, дори и да не го подкрепят.