Управляващата в Швеция левоцентристка Шведска социалдемократическа работническа партия и съюзените с нея формации печелят 40,6 на сто от гласовете на парламентарните избори вчера и имат незначителна преднина пред опозиционния десноцентристки блок Алианс, който получава 40,1 процента. Трета е антиимигрантската партия Шведски демократи, сочат първоначалните резултати след преброяване на гласовете в 4800 от общо 6004 избирателни района, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В коалиция със социалдемократите са Партията на зелените и Лявата партия. Социалдемократите се представят най-слабо от десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

Опозиционният блок Алианс обединява Умерената коалиционна партия, Християндемократическата, Центристката и Либералната партия.

Националистическата и антиимигрантска партия Шведски социалдемократи се нарежда на трето място със 17,8 на сто от гласовете. Нейният лидер Ими Окесон заяви, че е готов да сътрудничи с други партии и да каже на лидера на Умерената партия "как да управлява страната".

Никоя партия няма да получи мнозинство от 175 депутати в 349-членния парламент - Риксдага. Асошиейтед прес прогнозира, че преговорите за управляваща коалиция могат да продължат седмици или месеци, преди да бъде съставено ново правителство.

Снимка: AP/БТА

Лидерът на шведската опозиционна десноцентристка Умерена партия Улф Кристершон прикани премиера социалдемократ Стефан Льовен да подаде оставка, след като първоначалните резултати от вчерашните парламентарни избори показаха, че левоцентристката управляваща коалиция и опозиционният десноцентристки Алианс са с изравнени позиции, предаде Ройтерс.

"Това правителство беше дотук. Сега то трябва да подаде оставка", каза Кристершон на митинг на своята партия.

По-късно обаче Льовен заяви, че ще остане на поста през следващите седмици и призова за сътрудничество между политическите сили, след като вчерашните парламентарни избори не излъчиха ясно мнозинство, предаде Ройтерс.

"Имаме две седмици до откриването на сесията на новия парламент. Ще продължа да работя спокойно като министър-председател, с уважение към избирателите и шведската изборна система", каза Льовен на митинг на неговата партия.

През изминалите четири години той оглавяваше правителство на малцинството на Шведската социалдемократическа работническа партия и Зелените, с подкрепата на Лявата партия в парламента.