Окончателните резултати от парламентарните избори в Швеция показват победа на лявоцентристките сили с незначителна преднина, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

На изборите на 9 септември управляващата Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСДРП) отбеляза рекордно ниския резултат 28,3 на сто. Дясноцентристката Умерена коалиционна партия (УКП) печели 19,8 на сто, а крайнодесните Шведски демократи подобриха представянето си от предишните избори, получавайки 17,5 на сто.

"Червено-зеленият" управляващ блок, състоящ се от ШСДРП, Лявата партия (ЛП) и Партията на зелените (ПЗ) получава общо 40,7 на сто от гласовете и ще разполага със 144 депутати в Риксдага. Дясноцентристкият блок на УКП, партия Либералите, Християндемократическата партия (ХДП) и Партията на центъра (ПЦ) получава 40,7 на сто от гласовете и 143 депутати. Крайнодесните Шведски демократи ще имат 63 места в парламента.

Разпределението на силите по партии е следното: ШСДРП получава 28,3 на сто, УКП-19,8 на сто. Шведските демократи са на трето място със 17,5 на сто. ПЦ получава 8,6 на сто, Лявата партия - 8 на сто, ХДП - 6,3 на сто, Либералите - 5,5 на сто, а ПЗ - 4,4 на сто. Избирателната активност достигна рекордните 87,2 на сто и е най-високата от 1985 г., отбелязва ТАСС.

Окончателните резултати на изборите потвърждават предварителните резултати - нито един от блоковете не получава мнозинство в парламента. На 24 септември предстои да бъде избран председател на Риксдага. До две седмици по-късно трябва да се състои гласуване за сформиране на правителство. Ако предложението не получи подкрепата на мнозинството депутати, председателят на парламента може да предложи нов кандидат за премиер. В случай, че четири поредни кандидатури не бъдат одобрени, трябва да бъдат насрочени нови избори.

Възходът на крайнодесните Шведски демократи доведе до резултат, при който нито един от двата традиционни политически блока в Швеция - десноцентристите и лявоцентристите - не получи мнозинство в парламента.

Преди няколко дни лидерите на шведския десноцентристки блок Алианс поискаха от предвождания от социалдемократите "Червено-зелен" блок да отстъпи и да им помогне да състави стабилно правителство. Алиансът вече отхвърли предложението на премиера Стефан Льовен (на снимката) да подкрепи правителство, оглавено от социалдемократите.