Шведски гласоподаватели и журналисти са били тормозени край няколко избирателни секции от членове на неонацистко движение, включително кандидати в днешните парламентарни избори, съобщиха местни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Според в. "Свенска дагбладет" членове на Северното движение за съпротива са влезли в избирателни секции и се опитали да направят снимки на гласоподавателите, бюлетините и журналистите. Изданието съобщава за подобни тревожни инциденти в пунктове за гласуване в Буден, Лудвика и Кунгелв.

Вестникът информира и за евентуални изборни нарушения, свързани с крайнодясната партия Алтернатива за Швеция.

Шведският таблоид "Експресен" отделно помества интервю с представители на крайнодясната партия "Шведски демократи", които твърдят, че са били заплашвани от двама млади мъже, които ги нарекли "проклети расисти".

Парламентарните избори в Швеция се очертават като най-важните от десетилетия. Очаква се крайнодясната и антиимигрантска партия "Шведски демократи" да спечели 20% от гласовете и да стане втора политическа сила. Основната тема по време на кампанията беше политиката на страната спрямо мигрантите.

Премиерът Стефан Льовен нарече формацията "расистка", след като пусна бюлетината си в Стокхолм. Нито неговата Социалдемократическа партия, нито дясноцентристката Умерена партия обаче имат шанс да спечелят мнозинство, а това значи, че съставянето на правителство ще е сложен процес.

Първите официални резултати се очакват през нощта или рано в понеделник.