Ливанският президент Мишел Аун отхвърли като невъзможна вероятността голямата експлозия на пристанището в Бейрут този месец да е била причинена от склад с оръжия на Хизбула, но добави, че трябва да бъдат проучени всички варианти, предаде Ройтерс.

Ливанските власти разследват какво е предизвикало експлозията на големите количества амониев нитрат, опасно складирани на пристанището в продължение на години. Експлозията на 4 август отне живота на 178 души, 6000 бяха ранени и големи части от града бяха унищожени.

Аун е съюзник на влиятелното движение Хизбула, подкрепяно и от Иран. Той заяви в публикувано днес интервю за италианския всекидневник "Кориере дела сера", че групата не складира оръжия на пристанището, повтаряйки изявление на лидера на Хизбула по-рано този месец.

"Невъзможно е, но сериозни събития като това разпалват духовете и въображенията", заяви Аун. "Дори и тази вероятност ще бъде разследвана", увери обаче той.

Лидерът на Хизбула Хасан Насралла отрече обвиненията, че тежко въоръженото движение е държало на склад оръжия в пристанището и заяви, че ще изчака резултатите от разследването. Ако обаче се окаже, че това е саботаж от страна на Израел, еврейската страна "ще плати също толкова голяма цена", предупреди той.

Израел отрича да има нещо общо с експлозията.

Аун заяви, че разследването се опитва да изясни дали експлозията се дължи на небрежност, злополука или "външна намеса". "Макар че изглежда, че е било инцидент, не искам да бъда обвинен, че не съм се вслушал във всички гласове", подчерта той пред италианския всекидневник.

Ливанският президент добави, че мнозина твърдят, че са видели самолети, прелитащи покрай пристанището точно преди взрива, но според него тази информация "не буди голямо доверие".