През май м.г. лидерът на Ал Кайда бе ликвидиран при операция на американски командоси.

Освен присъдата за продължително лишаване от свобода лекарят трябва да заплати и глоба от 320 хиляди пакистански рупии (3477 долара).

Доктор Шакил Африди е бил обвинен, че е организирал фалшива кампания за ваксинация, вследствие на която разузнаването на САЩ е локализирало скривалището на Бин Ладен на пакистанска територия, съобщи БТА.
В хода на кампанията за ваксинация срещу полиомиелит доктор Африди е събрал образци от ДНК от хората в района на пакистанското градче Аботабад. Така е било установено присъствието на Осама бин Ладен в Аботабад, където той бе убит.
Операцията по ликвидирането му предизвика гнева на пакистанските власти, които не са били уведомени за операцията.

Официални представители във Вашингтон призоваваха Исламабад да освободи лекаря, заявявайки, че действията му са били в интерес и на двете страни. През януари министърът на отбраната на САЩ Лион Панета каза в интервю, че Африди и екипът му са били ключът към разкриването на Бин Ладен и настоя, че той не е извършил предателство, нито е навредил на Пакистан.

Изходът от съдебния процес срещу пакистанския лекар може да разгневи Вашингтон по време, когато САЩ и Пакистан се опитват да възобновят сътрудничеството си за доставките за силите на НАТО в Афганистан през пакистанска територия, посочват агенциите.