Терорист номер едно е издирван вече 10 години. 

Американските специални сили са ръководили операцията по убийството на Бин Ладен, а пакистанските сили са били пряко замесени в нея.

Осама Бин Ладен е бил убит в Северозападен Пакистан, бастион на талибаните, ислямистите и терористите от Ал Кайда, допълва ИТАР-ТАСС, като се позовава на Ей Би Си.
Терорист номер едно е бил убит в имение край столицата на Пакистан Исламабад.
ДНК анализи са потвърдили, че убитият е именно лидерът на Ал Кайда.

При тази новина курсът на долара беляза повишение, отбелязва Франс прес.

Потвърждение
Представител на пакистанското разузнаване потвърди смъртта на Бин Ладен, съобщи Франс прес.
Президентът на САЩ Барак Обама също потвърди, че Осама бин Ладен е убит при операция на отряд на специалните части, подпомогнат от пакистанското разузнаване, съобщи Ройтерс.
Тялото на Бин Ладен вече се намира в американски затвор, предаде Ройтерс, като се позовава на запознат, неназован източник.

Спецоперацията
Петима души, сред които Осама бин Ладен, са били убити при американската специална операция за ликвидиране на терорист номер едно недалеч от пакистанската столица Исламабад вчера, предаде Франс прес, като се позова на представители на правителството на САЩ.
Загинали са още син на Бин Ладен, други двама мъже - вероятно куриери на лидера на Ал Кайда, и една жена, зад която се криел мъж. Две жени били ранени.
Задържани са две жени и четири деца на Бин Ладен. Арестувани са и няколко негови телохранители, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пакистанското разузнаване.

Операцията е била проведена от "малък екип" и е продължила 40 минути. Цитираните от АФП източници, пожелали да запазят анонимност, не уточниха дали става въпрос за агенти на ЦРУ или за войници от специалните части. Те определиха операцията като изключително опасна.
Един хеликоптер е бил загубен заради техническа повреда. Вследствие на това всички участници в тайната операция били прехвърлени на борда на друг вертолет.

Американските командоси, участвали в операцията, са използвали техники за лицево разпознаване, за да идентифицират трупа на терорист номер едно, предаде Ройтерс, като се позова на представител на правителството на САЩ. Групата командоси са били на земята по-малко от 40 минути.
Операцията е била наблюдавана в реално време от директора на ЦРУ Лион Панета и от други ръководители на американското разузнаване от залата за конференции в централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния.

Последна актуализация в 10.20 ч.