Целта е да се защитят американските автомобилостроители, според два информирани източника, цитирани от Ройтерс. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че Тръмп ще насърчи свободните, честни, реципрочни търговски практики, за да расте американската икономика и да се връщат в САЩ работните места и производителите.

Двама високопоставени представители на американския автомобилен сектор казаха вчера, че според тях идеята е била представена от министъра на търговията Уилбър Рос на разговори в Белия дом миналата седмица. Те отбелязаха, че автомобилният сектор не е молил за такива промени или ги е подкрепял.

Американските автомобилостроители отдавна призовават за премахването на нетарифните бариери в Япония, Южна Корея и други пазари, които според тях нечестно спъват американския износ. Освен това съществуват опасения, че нови нетарифни американски бариери ще нарушат правилата на СТО.

Информацията за новите идеи за вноса на автомобили за първи път бе публикувана вчера от в."Уолстрийт джърнъл". Цитирайки свои източници изданието посочва, че Тръмп е поискал от няколко агенции да изготвят планове на базата на съществуващите закони към вносните коли да има по-високи екологични изисквания.

Такива нетарифни мерки могат да имат по-големи последици за европейските автомобилостроители, тъй като общо те внасят в САЩ по-голям процент коли, произведени в заводи извън САЩ, според данни на Autodata.

За сравнение японските и корейските марки произвеждат около 70 процента от колите, които са продадени в САЩ миналата година в заводи в Северна Америка. Европейските марки произвеждат само 30 процента в Северна Америка.