Почти един милион души в Китай са ваксинирани с експерименталния препарат срещу COVID-19, разработен от Китайската национална фармацевтична група ("Синофарм") в рамките на програма за извънредно приложение, съобщи Ройтерс.

Китайските власти започнаха програмата през месец юли. Досега работещи на първа линия срещу коронавируса служители, както и ограничени групи хора, са имунизирани с три от потенциалните ваксини, разработвани в Китай, преди да са приключили напълно клиничните им изпитания, допълва БТА.

Няма данни за сериозни странични ефекти сред приелите ваксината по програмата, обявиха от "Синофарм" в статия в социалната медия "УиЧат".

Две потенциални ваксини, разработени от филиала на "Синофарм" "Чайна нешънъл байотек груп" и трета, създадена от "Синовак Байотек" също са използвани по програмата. От публикувана статия не става ясно за коя от ваксините се съобщава и от "Синофарм" не бяха открити за коментар.

Ваксините на "Синофарм" използват деактивиран вирус, който не може да се размножава в човешките клетки.Приемат се в две дози. Всички са в трета фаза на клинични изпитания, които протичат сред близо 60 000 души извън Китай.