Ваксината, разработена съвместно от "Пфайзер/Бионтех" е показала 95-процентна ефективност срещу Ковид-19 според пълните резултати от широкомащабните клинични изпитания съобщиха в съвместно комюнике компаниите-производителки, цитирани от Франс прес.

Този показател превишава предишните междинни резултати от фармацевтичния гигант и партньора им BioNTech, публикувани миналата седмица, че ваксината може да предотврати заразяване с коронавирус при повече от 90% от хората. Тези данни се базираха на първите 94 доброволци с коронавирус, но публикуваните днес данни се основават на първите 170 случая на коронавирус на клиничните изпитания. Това означава, че 162-ма участници от групата с плацебо са се заразили с Ковид-19, срещу само 8 в групата на ваксинираните.

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех" е ефикасна независимо от пола на пациента, от неговата възраст и етнос, с процент на успеваемост от над 94 на сто при хората над 65-годишна възраст. Това прави от препарата една от най-ефикасните ваксини в света, сравнима с тази срещу дребната шарка и много по-успешна от тази срещу грипа с ефикасност от 19 до 60 процента.

От "Пфайзер" ще поискат разрешение от американския регулатор за пускането на продукта в търговската мрежа до няколко дни. То от своя страна може да даде зелена светлина на ваксината за пускането й на пазара още през месец декември.  

Ваксината е тествана върху над 40 000 души в шест държави и няма регистрирани сериозни странични ефекти. От Pfizer/BioNTech разкриха, че 3,7% от участниците са получили странични ефекти като умора, а 2% - главоболие.

Според прогнозите компаниите се очаква да произведат до 50 милиона дози от ваксината през 2020 г. и 1,3 милиарда дози през 2021 г.

Мнозина държави изразиха притеснение, тъй като ваксината ще трябва да се държи при температура -73 градуса по Целзий. Но компаниите увериха, че специални пакети ще помогнат.

По-рано тази седмица американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че нейната експериментална ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност. Ваксината на Moderna има едно ключово предимство - не трябва да се държи при изключително ниски температури, коeто логистично ще улесни разпространението й.

Все още се чакат резултатите от изпитания на кандидата за ваксина на Оксфордския университет и компанията AstraZeneca.