Изследователският център по вирусология и биотехнологии "Вектор" е получил разрешение от Министерството на здравеопазването на Русия да тества ваксината за коронавирус EpiVacCorona върху доброволци на възраст над 60 години. Това съобщава ТАСС, като се позовава на регистъра на разрешителните за провеждане на клинични изпитвания на Министерството на здравеопазването.

Според документа тестовете са започнали на 16 ноември 2020 г. и ще приключат на 15 май 2021 г. В тях ще участват 180 пациенти. Ще бъде проведено "открито проучване на безопасността, реактогенността и имуногенността на пептидната антигенна ваксина".

В момента тече третата фаза на изпитанията след регистрацията на лекарството, разработено от "Вектор", която бе с дата 13 октомври.

В средата на октомври започна тестване на ваксината "Спутник-V" върху пенсионери. След ваксинацията на първата група пациенти препаратът не е дал странични ефекти.

Липсата на отговор към лекарството показва потискане на имунната система, което е типично за възрастните хора. Поради това тялото им не реагира толкова силно.

"Това е много добър факт", казва ръководителят на клиничното проучване Никита Ломакин.