Китайският президент Си Цзинпин призова да бъде "неуморно" подкрепяна стратегията за "нулев ковид", без това да се отрази зле на икономиката - в момент, когато половината от 25-те милиона жители на Шанхай се готвят за ново общо тестване днес, предаде Франс прес.

Китай поддържа строги мерки за възпрепятстване на разпространението на вируса - задължителна карантина за инфектираните, локдауни при открити нови случаи и писиар тестове, почти необходими, за да пътува човек или да влезе в определени сгради.

Твърдо защитавана от централната власт и от Си Цзинпин, тази здравна стратегия се прилага по-специално с мотива, че мнозина възрастни хора не са ваксинирани срещу КОВИД-19.

Тази политика обаче изисква значителни логистични, човешки и икономически ресурси с оглед варианта Омикрон, разпространил се вече почти в цял Китай и по-специално в Шанхай, преди вълната значително да отслабне през последните седмици.

Правителството се опитва да намери златната среда между мерките за изкореняване на вируса и за ограничаване на икономическите последици от локдауните, нанесли тежък удар например на хотелиерите и ресторантьорите, търговията и промишлеността.

"Трябва ефикасно да съгласуваме профилактиката и контрола над епидемията с икономическото и социалното развитие", а също и "да преодолеем някои трудности" в икономиката и заетостта, посочи вчера Си Цзинпин.

Китайският президент обаче изтъкна, че страната трябва "неуморно да се включва в динамичната стратегия за нулев ковид", отбеляза официалната агенция Синхуа.

Според редица икономисти Китай трудно ще достигне поставената цел за растеж в размер на "около 5,5 на сто" тази година поради затваряне на предприятия в резултат на локдауни и смущения по веригите за снабдяване. Тоталната карантина през април в Шанхай, чието пристанище е сред най-големите в света, нанесе тежък удар на предприятията от региона и с рикошет - на глобалния икономически растеж.