Но при посещението си в мемориала в Хавай Абе, както се и очакваше, не се извини за японската бомбардировка на главната база на Тихоокеанския флот на САЩ.

Шиндзо Абе положи венец пред мемориала на американския крайцер "Аризона", потънал там след бомбардировката на 7 декември 1941 г. По стените на мемориала са изписани имената на американските военни, загинали при японското въздушно нападение.

Вижте снимки >>

Президентът на САЩ Барак Обама и Абе заедно хвърлиха в океана край мемориала венец от червени лилии.

"Изразявам искрени и безкрайни съболезнования - каза след церемонията японският премиер. - Ние не трябва да позволим никога вече да се повтарят ужасите на войната."

В емоционалното си обръщение той продължи: "Искаме заедно с президента Обама да изпратим днес на света послание за силата на помирението. Днес, особено днес, светът се нуждае от дух на толерантност и на помирение".

Агенциите обаче обръщат внимание, че Абе внимателно е подбирал думите си и не е поднесъл извинение за японското нападение.

Съюзът между САЩ и Япония доказва, че може да се постигне повече чрез мир, отколкото чрез война, заяви на свой ред президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от ДПА и ТАСС.

"Съюзът между САЩ и Япония е скрепен не само от взаимни интереси, но и от общи ценности. Той е крайъгълен камък на мира и стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион, движеща сила на прогреса", подчерта Обама.

Той нарече посещението на японския премиер в Пърл Харбър "исторически жест, който демонстрира силата на помирението".

Посещението на добра воля е последната среща на Абе с Обама преди изтичането на президентските пълномощия на американския президент на 20 януари. Обама е на почивка на Хаваите - родния му щат.

Мемориалът на "Аризона" е край остров Форд в Пърл Харбър. Абе е първият японски премиер, който го посещава и почита паметта на жертвите.

Преди 75 години изненадващата японска бомбардировка на базата стана причина САЩ да се включат във Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция.

По-рано днес Обама и Абе се срещнаха в базата на Корпуса на морската пехота на САЩ Кемп Смит, разположена на остров Оаху. Гостът е казал, че ще продължи да убеждава следващия президент Доналд Тръмп колко е важно да бъде реализирано споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Двамата изразили общо мнение, че е е необходимо внимателно да бъде следено движението на единствения китайски самолетоносач "Ляонин".

Японският външен министър Фумио Кишида и министърът на отбраната Томоми Инада придружават премиера в посещението му.