Това предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Абе пристигна в базата Пърл Харбър-Хикам за историческото посещение. Той ще бъде първият японски министър-председател пред паметника, построен за загиналите при нападението през 1941 г. моряци и морски пехотинци.

Мемориалът ще бъде затворен за посетители днес. Абе ще отиде до него заедно с американския президент Барак Обама, който е на почива в Хавай със семейството си.

Японското правителство заяви по-рано този месец, че Абе няма да се извини за нападението в Пърл Харбър. Генералният секретар на правителството Йошихиде Суга каза, че "целта на предстоящото посещение е да се отдаде почит на загиналите във войната, а не да се поднасят извинения", посочва Асошиейтед прес.

При японското нападение против Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. загиват 2403 американци. Изненадващият удар става повод за влизането на САЩ във Втората световна война.

През май Обама стана първият действащ американски президент, посетил японския град Хирошима - мястото на първата от двете атомни бомбардировки, извършени от САЩ в последните дни на Втората световна война.

Обама обаче не се извини за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, отнели живота на стотици хиляди хора.