Премиерът на Япония положи венец в Пърл Харбър

Японският премиер Шиндзо Абе изрази съболезнования във връзка с гибелта преди 75 години на американските военнослужещи в база Пърл Харбър, предаде БТА.

Обратно в новината

Коментари - Премиерът на Япония положи венец в Пърл Харбър | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

когато американски военни бъдат атакувани където и да е по света това е терористична атака.Когато американски военни убиват цивилно население и сриват цели градове,това е борба срещу тероризма.....

но това е характерно за американците. Не може да се сравняват 2400 военни жертви и 400000 цивилни, за които също няма извинение (а и едва ли някога ще има).

Всъшност заради атаката на "Пърл Харбър" го отнесе и Хитлер в Европа, така че японците прецакаха мощно своите съюзници Германия и Италия. Като първо не атакуваха СССР от запад, второ въвлякоха САЩ във войната в Тихия океан(с "Пърл Харбър") и по-важното в Европа. След като видяха че немогат спечелят ВСВ, решиха масово да измрът но да не се предадът и като следтвие дойдоха двете ядрени бомби.

Нека не се извиняват, пък света да им е благодарен че оплескаха всичко.

американците са били и остават долни лицемери. разбира се че са предполагали че ше бъдат атакувани и разбира се че са се надявали русия да бъде победена и плячкосана.

Бомбандировката е повод, а не причина. Мислете преди да пишете.

Значи те бомбардират военен обект с конвенционални бомби, вие пускате 2 ядрени бомби върху цивилните в два града на вече победена Япония и чакате извинение.....Идеални сте, идеални

Укриването на подобна информация им дава морално право да влязат във Втората световна война. Могли са да предупредят флота си и да се разминат с далеч по-малко жертви, но не са го направили. Вместо това са класифицирали нотата като японска пропаганда и са я засекретили. Не знам как иначе да формулирам подобно действие, освен като укриване. Разсекретена е тихомълком след 50 години в някакъв забравен от бога музей, само защото законът ги е задължил, а официално публикувана през 2011-та. Официално признаване до този момент не е имало. На теории на конспирацията аз лично не се опирам.

американците са чакали извинение за Пърл Харбър? Може да има извинение, ако е извършвана безсмислена бомбардировка на цивилно население и градове!Например американците можеше да ни се извинят за бомбардировката на центъра на София, но не го направиха! Можеше да се извинят за Хирошима и Нагасаки, но пак не го направиха! А Пърл Харбър си е било отвсякъде нападение над военна структура! Това че американците са се излежавали по плажовете си е техен проблем, не е на японците!

А КОЙ ЩЕ СЕ ИЗВИНИ ЗА ХЕРОШИМА И НАГАСАКИ???? НИКАКВИ ИЗВИНЕНИЯ НАПРОТИВ ПО-ВСЕКИ ПОВОД ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПОКАЗВА КАК РУШАТ И КРАДАТ ДЪРЖАВА СЛЕД ДЪРЖАВА

И аз не чух Обама да се извини за атомните бомби над Хирошима и Нагазаки тази година на отдаването на почит на жертвите в Япония. Така че е редно и японците да не поднасят извинения. Отделен е въпросът колко тъпи военни са били, че да струпат целия си флот в един залив.

Първо, САЩ са знаели за атаката. Дали съзнателно или не, но нападението е изненадващо само за морячетата в лагуната. Второ- това е легитимна военна цел. Потопени са военни кораби, убити са военни лица. При американските бомбардировки над Токио, Хирошима и Нагасаки са поразени основно граждански цели с общо половин милион преки жертви.

И след това САЩ съвсем в реда на нещата, нанесоха СРАТЕГИЧЕСКИ военен удар с две атомни бомби! Не за да избиват японци самоцелно, а за да деморализират и стреснат противника до степен да се откажат от войната! Нормално , според военните стратези и тактици:)

Ако Япония не беше респектирана в Хирошима и Нагасаки , жертвите от една окупация война и сухопътна инвазия от страна на САЩ щяха да са милиони! И малко си понадул цифрата с ''преките жертви'';)

Само за да оцениш логиката си от първо лице: Ти ме нападаш и ме удряш. Аз, бидейки голям мъж, убивам жена ти и детето ти, за да те деморализирам и да те откажа да ме удряш повторно. Това в Бушидо го няма, няма го и при нормалните хора. Този тип на водене на война, терор срещу цивилното население, се въведе през Втората Световна. Япония е била готова за капитулация, ядрената бомбардировки са си били чисти тестове на нов тип оръжие и нищо друго.

Информацията е разсекретена през 1985-та, но е публикувана официално едва за 70-годишнината на атаката. Документът е секретна нота от Военноморското разузнаване, лично до Рузвелт. Японците винаги са твърдели, че САЩ са били предупредени за предстояща атака.

При аналогична среща по случай годишнина от бомбардировката над Хирошима, американците също пропуснаха да се извинят. Да не говорим и, че доскоро американското правителство кри факта, че е било предупредено за атаката една седмица по-рано. По-скоро тяхната администрация трябва да се извини на народа си, че са пожертвали две хиляди войници, за да имат повод да се включат във войната - ход, който допреди атаката се е радвал на силно неодобрение в обществото.

А шимпанзето извини ли се за атомните бомби, не, нали??

Това за мен е голяма тъпотия - човека да се извинява за неща, направени от други негови сънародници по време когато човека даже не е бил роден. Съболезнования да но чак пък извенения