Германия и Франция се подиграват на Италия и Европейския съюз със своя договор, целящ постоянно място за Германия в Съвета за сигурност на ООН, заяви италианският премиер Джузепе Конте пред вестник "Кориере дела сера".

"Те мислят единствено за собствените си национални интереси", подчерта Конте, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на Франция и Германия подписаха тази седмица договор, по силата на който приоритет за германско-френската дипломация става постоянното членство на Германия в Съвета за сигурност на ООН.

"Със сигурност съюзниците ни едва ли вярват, че ще седим мълчаливо на масата и ще одобряваме решения, взети от другиго", каза Конте.

Какво предизвика гнева в Рим към Париж

Салвини каза, че Франция не е заинтересувана от стабилизирането на Либия, тъй като френските енергийни интереси там си противоречат с тези на Италия. Той каза, че Франция се стреми да извлече богатство от Африка, а не да помогне на страните на континента да развият своите икономики. Либия е обхваната от хаос, откакто през 2011 г. режимът на Муамар Кадафи беше свален при подкрепено от НАТО въстание.

Италианската компания "Ени" и френската "Тотал" имат отделни бизнес дейности в Либия. Шефът на "Ени" обаче отрече миналата година да съществува някакъв конфликт с "Тотал" заради енергийни източници в северноафриканската страна, отбелязва Ройтерс. Другият вицепремиер и лидер на съуправляващата партия Движение Пет звезди Луиджи Ди Майо обвини Париж, че създава бедност в Африка и така провокира масова миграция към Европа.

Той заяви, че Европейският съюз трябва да наложи санкции на страните (сред които и Франция), които причиняват кризата с мигрантите в Средиземно море, като ги принуждават да напуснат Африка по икономически причини. Франция не е заинтересована от успокояване на обстановката в обхванатата от насилие Либия заради своите енергийни интереси, заяви италианският вицепремиер Матео Салвини, продължавайки тезата на Ди Майо. Двамата демонстрираха подкрепа за протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция, което се превърна в голямо предизвикателство за президента Еманюел Макрон.

Салвини обвини Макрон, че управлява срещу интересите на народа си и дори изрази надежда, че френският държавен глава ще се оттегли от поста си. Италианското правителство настоява също така Париж да екстрадира 14 италианци, издирвани за тероризъм и укриващи се във Франция.

Луиджи Ди Майо записа пред централата на Европейския парламент в Страсбург послание за кампанията за европейските избори. В него той призова да бъде закрито седалището на ЕП в Страсбург, като го нарече пилеене на пари. Ди Майо нарече още ЕП "символ на арогантността на онези, които са обявили война на италианското правителство заради неговия бюджет".

В същото време Салвини заяви, че спорът с Франция едва ли ще се отрази на опитите на италианското правителство да спаси изпитващата трудности авиокомпания "Алиталия". Италиански вестници съобщиха, че френско-холандската компания "Ер Франс Ка Ел Ем" води преговори за придобиване на участие в "Алиталия". "Има и други лица, способни да придобият дялово участие в капитала на "Алиталия", отбеляза Салвини.

Италианската посланичка в Париж бе привикана във френското министерство на външните работи след изказванията на Ди Майо, че Франция прави Африка по-бедна и че влошава мигрантската криза. Националистическите парти искат да разрушат ЕС отвътре, заяви френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо по повод изявленията на Ди Майо за ЕП. Бях малко изненадана да видя италианския вицепремиер да идва в Страсбург, но да не влиза в ЕП и да позира пред камерите пред сградата, за да казва, че критикува ЕП заради неговата позиция за италианския бюджет*, каза Лоазо.

Отношенията между Италия и Франция остават силни въпреки неразбирателствата във връзка с имиграцията, заяви днес италианският премиер Джузепе Конте.

*Въпреки съмненията и критиките в ЕП и ЕС неотдавна Съюзът даде зелена светлина на италианския проектобюджет за 2019 година. Със споразумението Италия обеща да ореже предвидените разходи с 10,25 милиарда евро (11,7 милиарда долара), за да сведе дефицита си през 2019 година до 2,04 процента от брутния вътрешен продукт спрямо преди предвидения дефицит от 2,4 на сто. Рим оряза и предвидения си дефицит да 2020 и 2021 година.