Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел подписаха в германския град Аахен нов договор за приятелство между двете страни. Тясното сътрудничество между Берлин и Париж е в основата на ЕС, се казва в преамбюла на договора.

Франция и Германия отново поемат водещата роля в ЕС - така политическите наблюдатели определят сключеното днес споразумение - продължение на Елисейския договор от 1963 г., сложил край на вековна вражда между двете съседни страни. Основните точки в новия договор са консултации по всички европейски и външнополитически теми, преди разискването им от ЕС, засилване на сътрудничеството в НАТО и ООН, където Франция ще подкрепи Германия за постоянно членство в Съвета за сигурност, създаването на икономическа зона в пограничните райони.

Снимка: БТА

Двете страни потвърждават, в съответствие със споразуменията на Атлантическия съюз и Договора за Европейския съюз, своята клауза за взаимна помощ "с всички средства, включително с въоръжени сили, в случай на въоръжена агресия срещу техните територии". Франция и Германия също са ангажирани с "изграждането на обща култура" между своите въоръжени сили. Те си поставят за цел да преодолеят една от основните си разлики: техния "подход към износа на оръжие". Договорът създава "френско-германски съвет за отбрана и сигурност".

Подписаният днес нов договор за френско-германско сътрудничество е стъпка към създаването на европейска армия, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Франс прес.Двете страни "дават принос за създаването на европейска армия" с този текст, каза Меркел. Тя каза, че документът е необходим заради "нарастващия популизъм и национализъм".

"Седемдесет и четири години след Втората световна война - време, колкото един човешки живот - неща, които смятахме за очевидни сами по себе си, отново са поставяни под въпрос", каза Меркел. "Ето защо е необходимо наново да определим насоката на нашето сътрудничество", добави германският канцлер.

И двете страни обещават "тясно да координират своите позиции" в Съвета за сигурност.

Франция и Германия създават "Граждански фонд за насърчаване и подкрепа на инициативи за сближаване на двата народа". Политиката за развитие по отношение на Африка или политиката в областта на климата се споменават като общи цели. И двете страни искат "съвместни проекти" за енергиен преход.

Двете държави си поставят за цел "създаване на френско-германска икономическа зона с общи правила". За да се постигне това, като приоритет се посочва "хармонизирането на търговското право". Група академици работят от години по темата. Под този символ ще бъде създаден "френско-германски съвет на икономическите експерти", който да съветва правителствата и да изгражда обща икономическа култура.

Договорът от Аахен е своеобразен отговор на канцлера Меркел на визията за бъдещето на ЕС, която очерта френският президент Макрон преди година и половина в речта си в Сорбоната.

Снимка: БТА

Засилването на тясното сътрудничество между Берлин и Париж е остро критикувано от опозицията в двете страни. Марин Льо Пен предупреди във видеообръщение, че Макрон е готов да дели членството на Франция в Съвета за сигурност с Германия. А крайнодясната "Алтернатива за Германия" пък изтъкна, че финансовите дупки във Франция ще се запълват с немски пари.