Високопоставеният ирански военен Хосейн Салами отправи предупреждение към Европа, предаде Франс прес.

Бригаден генерал Салами заяви в излъчено тази нощ по иранска телевизия интервю, че Иран може да бъде принуден да увеличи обсега на бойните си ракети, в случай че определени страни, най-вече европейски, целят заговор за лишаването на Техеран от тези оръжия.

"Ако европейците или някой друг целят заговор, с който да лишат Иран от ракетите му, то ние ще сме принудени да променим стратегията си. Стратегията ни в областта на отбраната не е фиксирана веднъж завинаги. Тя може да се промени в зависимост от ситуацията и поведението на едни или други (страни)", изтъкна генерал Салами, който е вторият по важност командир в Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Салами припомни, че действащата военна доктрина на Иран предвижда иранските ракети да са с максимален обсег от 2000 километра.

Секретарят на иранския Съвет за национална сигурност адмирал Али Шамхани каза във вторник, че Техеран няма никакво желание да увеличава обсега на ракетите си, но е способен да го направи, припомня Франс прес.

Въпросът за иранските ракети провокира несъгласие между Техеран и Запада.

Приетата през 2015 г. резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН призовава Иран "да не извършва дейности, свързани с балистични ракети, конструирани, за да носят ядрени бойни глави".

Текстът е предмет на различни интерпретации от Иран и западните държави.

Техеран твърди, че няма намерение да създава ядрено оръжие и че ракетните му програми не нарушават резолюцията на ООН, тъй като са с чисто защитна цел.

Иран редовно провежда изпитания на балистични или космически ракети, които някои западни страни определят като провокация.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заплаши в края на миналия месец Иран със санкции, ако не се откаже от производството на ракети.

Техеран обяви вчера, че е извършил успешно изпитание на нова крилата ракета с обсег 1350 километра.