Хакери публикуваха в интернет лични данни на стотици германски политици от различни партии. Сред тях е и канцлерът Ангела Меркел, чиито данни - имейл адрес, номер на факс и писма от и до нея, са разпространени в Туитър, съобщи телевизия АRD.

Данните на политиците включват също информация за кредитни карти, адреси, номера на мобилни телефони, лични писма и копия от кредитни карти. Няма потвърждение дали всички данни са истински. Самоличността и мотивите на хакерите засега са неизвестни.

От кибератаката, изглежда, са засегнати всички парламентарно представени партии освен "Алтернатива за Германия", отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Говорител на парламентарната група на "Левите" каза, че лидерът на партийната фракция в Бундестага Дитмар Барч е бил лично засегнат, предаде Ройтерс.

Министърът на правосъдието Катарина Барли осъди изтичането на данните, което нарече "сериозно" и атака срещу германската демокрация. Извършителят на тази атака иска да накърни доверието в нашата демокрация и в институциите ни, каза тя и подчерта, че той трябва незабавно да бе открит и да се изясни какви са били мотивите му.

По-късно германското правителство официално потвърди, че в интернет са изтекли лични данни и документи на стотици политици "на всички нива" и на видни личности. Новината съобщи на редовен брифинг говорителката на кабинета Мартина Фиц, цитирана от ДПА.

Правителствената говорителка обаче каза, че от канцеларията на канцлера Ангела Меркел не е изтекла никаква деликатна информация, включително за самата Меркел.

Източници от държавната агенция за сигурност (Бе Ес И) казаха, цитирани от в. "Билд", че защитената вътрешна мрежа на германското правителство не е била засегната от хакерската атака, предаде Ройтерс.